בס"ד לפרשת וישלח התשפ"ה
למה יעקב אבינו נעל את דינה בתיבה ולמה הוא נענש על כך?
מובא בכמה מהמדרשים וגם ברש"י על התורה שיעקב אבינו נעל את דינה בתיבה כאשר הוא נפגש עם עשו אחיו, וכך נאמר במדרש רבה "וַיָּקָם בַּלַּיְלָה הוּא וַיִּקַּח אֶת שְׁתֵּי נָשָׁיו וְאֶת שְׁתֵּי שִׁפְחֹתָיו וגו' (בראשית לב, כג), וְדִינָה הֵיכָן הִיא, נְתָנָהּ בְּתֵבָה וְנָעַל בְּפָנֶיהָ, אָמַר: הָרָשָׁע הַזֶּה עֵינוֹ רָמָה הִיא, שֶׁלֹא יִתְלֶה עֵינָיו וְיִרְאֶה אוֹתָהּ וְיִקַּח אוֹתָהּ מִמֶּנִּי. רַב הוּנָא בְּשֵׁם רַבִּי אַבָּא הַכֹּהֵן בַּרְדְּלָא אָמַר, אָמַר לוֹ הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא (איוב ו, יד): לַמָּס מֵרֵעֵהוּ חָסֶד, מָנַעְתָּ מֵרֵעֲךָ חָסֶד, מָנַעְתָּ חַסְדְּךָ מִן אֲחוּךְ, דְּאִלּוּ אִתְנְסֵיבַת לְגַבְרָא לָא זִנְּתָה , לֹא בִקַּשְׁתָּ לְהַשִּׂיאָהּ לְמָהוּל הֲרֵי הִיא נִשֵּׂאת לְעָרֵל, לֹא בִקַּשְׁתָּ לְהַשִּׂיאָהּ דֶּרֶךְ הֶתֵּר הֲרֵי נִשֵּׂאת דֶּרֶךְ אִסּוּר, הֲדָא הוּא דִכְתִיב (בראשית לד, א): וַתֵּצֵא דִינָה בַּת לֵאָה."(בראשית רבה עו')
רש"י מצטט את המדרש בקצרה ומוסיף מעצמו נימוק למדרש " וְדִינָה הֵיכָן הָיְתָה? נְתָנָהּ בְּתֵבָה וְנָעַל בְּפָנֶיהָ, שֶׁלֹּא יִתֵּן בָּהּ עֵשָׂו עֵינָיו, וּלְכָךְ נֶעֱנַשׁ יַעֲקֹב שֶׁמְּנָעָהּ מֵאָחִיו, שֶׁמָּא תַּחֲזִירֶנּוּ לַמּוּטָב, וְנָפְלָה בְּיַד שְׁכֶם ".
המקור לכך שיעקב החביא את דינה מהפסוקים, מסופר שיעקב אבינו בלילה לפני הפגישה עם עשיו "וַיָּקׇם בַּלַּיְלָה הוּא וַיִּקַּח אֶת־שְׁתֵּי נָשָׁיו וְאֶת־שְׁתֵּי שִׁפְחֹתָיו וְאֶת־אַחַד עָשָׂר יְלָדָיו וַיַּעֲבֹר אֵת מַעֲבַר יַבֹּק׃"(בראשית לב,כג) הפסוק מונה את כל ילדיו מלבד דינה,משמע שהיא לא היתה נוכחת בפגישה עם עשו. למה יעקב עשה את זה, המדרש מסביר לנו יפה, הוא חשש שעשיו הרשע יתן את עיניו בדינה ויקח אותה. מובן לגמרי למה יעקב החביא אותה,אולם מה שהרבה פחות מובן, למה הוא נענש על כך, האם כל אחד מאיתנו לא היה עושה את אותו דבר בדיוק?
א. אנו לא יכולים להשליך מאיתנו לעולמם של אבות האומה. מאז שנהיינו עם, ברור שעלינו לשמור את עצמנו מנישואי תערובת עם גוים, ברור שאסור להינשא להם (כמובן מותר להתחתן עם כאלה שהתגיירו). אולם בזמן האבות כל הנישואים שלהם היו עם בני זוג מחוץ למשפחה הגרעינית, זו המציאות שהם חיו בתוכה. הם השתדלו להתחתן בתוך המשפחה המורחבת, כך שרה,רבקה, רחל ולאה כולן היו קרובות משפחה של אברהם אבינו. האם המחותנים היו צדיקי הדור? ברור שלא! אז למה היה חשוב להם להתחתן עם הקרובים ולא עם הכנענים שחיו בתוכם? נראה שיש כאן תפיסה שהצד הסגולי והגֶנים בחמולת תרח אבי אברהם צאצאי שם הינם יותר טובים ומתאימים לחזון של אבותינו הקדושים מאשר הצד הסגולי של כנענים יוצאי חם. היות המחותנים עובדי ע"ז ורמאים פחות הטריד את אבותינו, כי עם חינוך טוב אפשר לתקן זאת. במבט כזה הרי שעשיו יותר קרוב גנטית אלינו אפילו מבני ובנות לבן.
ב. עד שנולדה דינה, לא נולדו בנות במשפחת אברהם, לפחות לא כאלה המתוארות בתורה. לכן הם הביאו נשים מהמשפחה המורחבת. אולם למי היתה אמורה דינה להינשא? מי היה אמור להיות החתן שלה אילולא חטף אותה שכם בן חמור? האישיות שהכי קרובה למשפחה הגרעינית היא עשיו.
ג. התורה מספרת על לאה אמנו שהיו עיניה רכות. חז"ל אומרים שעיניה היו רכות מבכי שמא ישאנה עשו, שהיו אומרות הבריות הגדול ישא הגדולה והקטן הקטנה. שמענו מכאן שהיתה איזו הוא-אמינה שלאה תנשא לעשו. נראה ממהלך התורה שיש כאן דבר גורר דבר: קנית הבכורה שקנה יעקב מעשו-בעקבות זאת גם קבלת הברכה שיועדה לעשיו- בעקבות זאת גם קבלת לאה לאישה בנוסף על רחל. כך יעקב אבינו קיבל גם את חלקו של עשו במשימה לתיקון העולם. הדיבור בחז"ל על דינה בת לאה שאם יעקב לא היה מסתיר אותה היתה יכולה להשיב את עשו בתשובה מהווה המשך לדיבור על לאה אמנו. מעין מועד ב' לעשו להתחבר באיזה אופן למהלך תיקון העולם.
ד. כידוע התורה מציינת לנו מחלוקת בין יצחק לרבקה בנוגע לעשו,"וַיֶּאֱהַב יִצְחָק אֶת־עֵשָׂו כִּי־צַיִד בְּפִיו וְרִבְקָה אֹהֶבֶת אֶת־יַעֲקֹב׃"(בראשית כה,כח) עצם המחלוקת מבטאת שני צדדים בעשו, אמנם עשו היה רשע-התורה אומרת זאת, אבל היה מעורבב בו גם טוב, יש בו ניצוצות של קדושה. וזה הענין שראשו של עשו קבור במערה, וזה גם הענין שיצאו מצאצאיו גרי צדק משמעותיים מאוד במשך ההיסטוריה. אפשר לומר שזה אחד האתגרים הגדולים שלנו בהיסטוריה לתקן את עשו או לפחות להוציא ממנו את כל ניצוצות הקדושה החבויות בו. לכן כשיעקב בא לפגישה עם עשיו הוא התירא והוא התפלל לה' "הַצִּילֵנִי נָא מִיַּד אָחִי מִיַּד עֵשָׂו"(בראשית לב,יב), ההתמודדות עם עשו קשה בגלל שיש בו שני צדדים,הוא גם אחי וגם עשיו. אם הוא היה רק עשיו-רק רע,זה היה הרבה יותר פשוט. וזהו שאמרו חז"ל שהיה יעקב ירא גם שמא יהרוג אחרים ולא רק שמא יהרגו מכוחותינו. נמצא שהמדרש המבקר את יעקב על שהסתיר את דינה ממשיך את מחשבת יצחק אבינו החפץ בתיקונו של עשו ומאמין שזה אפשרי. הרבי מלובביץ מבאר שזה התפקיד של יעקב אבינו לברר ולתקן את עשו, הוא עשה חלק גדול מהבירור בפגישה עם עשיו,היה אמור לעשות חלק מהבירור ע"י דינה, ועוד חלק נשאר למשיח.
ה. הסברו של רש"י על כך שדינה היתה יכולה לתקן את עשיו מתחבר לעוד כמה מאמרים בחז"ל המציינים את כוחה הגדול של אישה צדיקה להשפיע על בעלה ולהשיבו בתשובה. כך לדוגמא מובא במדרש "ושלחה מביתו (דברים כ"ד א') מעשה בחסיד שהיה נשוי [ל]חסידה ולא העמידו בנים זה מזה, אמר אין אנו מועילים להב"ה, עמדו וגרשו זה את זו. הלך החסיד ונשא רשעת אחת ועשתה אותו רשע, וזאת נשאת לרשע ועשתה אותו צדיק, לפי שכל מן האשה."(בראשית רבתי). לדעת חכמי המדרש על פי רש"י, דינה היתה צדיקה גדולה, והיה לה סיכוי טוב להשיב את עשו בתשובה.
ו. יתכן שהביקורת על יעקב אבינו הינה דוקא על כך שהוא הסתיר את דינה בתיבה. זו פעולה מאוד קיצונית והיא אולי מבטאת פחד מוגזם. הלא יעקב אבינו עצמו עם כל החשש שלו מהפגישה עם עשו הוא לא נמנע מהמפגש,אדרבה הוא הזמין את המפגש הזה, ובמפגש עצמו עשו נשק ליעקב בכל ליבו, ויעקב הצליח להוציא ניצוצות קדושה מעשיו. כל המשפחה היתה נוכחת בפגישה ורק דינה מוחבאת בתיבה? הסתרת דינה בתיבה מבטאת הנהגה של "כִּי פַחַד פָּחַדְתִּי וַיֶּאֱתָיֵנִי וַאֲשֶׁר יָגֹרְתִּי יָבֹא לִי׃"(איוב ג,כה) ויתכן שיש קשר בין הסתרתה בתוך התיבה לבין זה ששכם בן חמור חטף אותה ועינה אותה.
לסיכום, יש לנו ללמוד מכאן שעודף זהירות עלול להיות לא טוב, ואם אנו מאוד פוחדים מדבר מה, כדאי לנו לבדוק את עצמנו. ישנם מאמרים רבים בחז"ל המדברים על הזדמנויות היסטוריות שפוספסו, וזו אחת מהן. הבה נתפלל שבע"ה אנו לא נפספס את ההזדמנויות ההיסטוריות שהשם מזמן לנו בדורנו אנו.