מדוע השם הקשה את לב פרעה, הרי זו התערבות בחופש הבחירה שלו? וממילא אין מקום להעניש את פרעה על מעשיו אלו.
נאמר בתורה (שמות ז, ג)
ג וַאֲנִי אַקְשֶׁה, אֶת-לֵב פַּרְעֹה; וְהִרְבֵּיתִי אֶת-אֹתֹתַי וְאֶת-מוֹפְתַי, בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם.
ד וְלֹא-יִשְׁמַע אֲלֵכֶם פַּרְעֹה, וְנָתַתִּי אֶת-יָדִי בְּמִצְרָיִם; וְהוֹצֵאתִי אֶת-צִבְאֹתַי אֶת-עַמִּי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל, מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם, בִּשְׁפָטִים, גְּדֹלִים.
ה וְיָדְעוּ מִצְרַיִם כִּי-אֲנִי יְ-ה-ו-ָה, בִּנְטֹתִי אֶת-יָדִי עַל-מִצְרָיִם; וְהוֹצֵאתִי אֶת-בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל, מִתּוֹכָם.
בשאלה זו עסקו רבים מגדולי ישראל.
יש מהם שענו שלאחר שפרעה בחר מעצמו להרשיע, והרשיע והתריס נגד השם מאוד, שוב לא ניתן לו פתח לתשובה.(רמב״ם, רש״י) . גם הרמב״ן כתב שלאחר שעשה רעות גדולות חינם, נתחייב למנוע מננו דרכי תשובה.
אבל לכאורה עדיין קשה, שהרי כבר נגזרה בשמים הגזירה של השעבוד, שנים רבות קודם לכן, כמו שאמר ה׳ לאברהם אבינו:
וַיֹּאמֶר לְאַבְרָם יָדֹעַ תֵּדַע כִּי גֵר יִהְיֶה זַרְעֲךָ בְּאֶרֶץ לֹא לָהֶם וַעֲבָדוּם וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.(בראשית טו יג)
יש שפרשו, אמנם השם גזר בשמים שיענו את ישראל, אבל כל מצרי יכל לבחור אם להיות שותף לפשע או לא, ועל כן הם גם נענשו.
ויש שפרשו שאף בהכבדת לב פרעה, לא בוטל חופש הבחירה של פרעה, אלה מכיון שהמכות שנחתו עליו ריככו את ליבו, נמצא שפרעה לא עומד על דעתו, ואין בחירתו שלמה בשל כך, לכן השם הכביד לבו, לאפשר לפרעה להישאר בדעתו שלו.
ויש שפרשו שהנהגת השם היתה במידה כנגד מידה. כיון שפרעה הכביד את ליבו מעצמו בחמש המכות הראשונות, כנגד זה השם הכביד לבו בחמש המכות הבאות.(רמב״ן ועוד)
והספורנו כתב: הנה בהיות האל חפץ בתשובת הרשעים ולא במיתתם, כאומרו חי אני נאום ה׳ אם אחפוץ במות הרשע כי אם בשוב הרשע מדרכו וחיה. אמר שירבה את אותותיו ואת מופתיו, וזה להשיב את המצרים בתשובה, בהודיע להם גדלו וחסדו...אבל אם היה פרעה חפץ להכנע לאל יתברך ולשוב אליו בתשובה שלמה, לא היה לו מזה שום מונע...
נראה שהספורנו רוצה לומר, אדרבה כל פועל ה׳ היה כדי שפרעה ועמו המצרים יחזרו בתשובה, וישלחו את ישראל מתוך תשובה ובחירה שלהם. ואילולה הכבדת הלב, היה פרעה נכנע ומשחרר את ישראל לא מרצון עצמי שלו, אלה מסבל המכות.
לסיכום: למדנו שחופש הבחירה הינו יסוד גדול בתורה, בזכותו יש ערך למעשי האדם כאן בעולם, אמנם על הטעויות משלמים, אם לא מתחרטים ומתקנים, אבל בזכות זה על הטובות משתכרים ומתענגים.
הרשעים לא יוכלו להיפטר מעונש, בטענה שהיו שליחי השם, אפילו שהם אכן היו.
גם המכות שאנו חוטפים, באות לטובתנו.
ביסדי השם החפץ בתשובתנו.
ולמדנו שתכלית המכות היתה לשכנע את פרעה לשלוח את ישראל ברצונו החפשי.