השתלמות בפתרון חלומות מפי יוסף הצדיק
בס"ד עש"ק פרשת מקץ שנת תשוע"ה
חז"ל מלמדים אותנו: החלומות הולכים מחד אחר הפותר, ומאידך הפותר צריך לחשוף את הגנוז בחלום עצמו כדי שפתרונו יהיה אמיתי.
וַיְהִי מִקֵּץ שְׁנָתַיִם יָמִים וּפַרְעֹה חֹלֵם וְהִנֵּה עֹמֵד עַל הַיְאֹר: בוְהִנֵּה מִן הַיְאֹר עֹלֹת שֶׁבַע פָּרוֹת יְפוֹת מַרְאֶה וּבְרִיאֹת בָּשָׂר וַתִּרְעֶינָה בָּאָחוּ: ג וְהִנֵּה שֶׁבַע פָּרוֹת אֲחֵרוֹת עֹלוֹת אַחֲרֵיהֶן מִן הַיְאֹר רָעוֹת מַרְאֶה וְדַקּוֹת בָּשָׂר וַתַּעֲמֹדְנָה אֵצֶל הַפָּרוֹת עַל שְׂפַת הַיְאֹר: ד וַתֹּאכַלְנָה הַפָּרוֹת רָעוֹת הַמַּרְאֶה וְדַקֹּת הַבָּשָׂר אֵת שֶׁבַע הַפָּרוֹת יְפֹת הַמַּרְאֶה וְהַבְּרִיאֹת וַיִּיקַץ פַּרְעֹה: ה וַיִּישָׁן וַיַּחֲלֹם שֵׁנִית וְהִנֵּה שֶׁבַע שִׁבֳּלִים עֹלוֹת בְּקָנֶה אֶחָד בְּרִיאוֹת וְטֹבוֹת: ו וְהִנֵּה שֶׁבַע שִׁבֳּלִים דַּקּוֹת וּשְׁדוּפֹת קָדִים צֹמְחוֹת אַחֲרֵיהֶן: ז וַתִּבְלַעְנָה הַשִּׁבֳּלִים הַדַּקּוֹת אֵת שֶׁבַע הַשִּׁבֳּלִים הַבְּרִיאוֹת וְהַמְּלֵאוֹת וַיִּיקַץ פַּרְעֹה וְהִנֵּה חֲלוֹם:
לימוד ראשון:
אומר יוסף: האלוהים יענה את שלום פרעה. הפתרונים לאלוהים. אני לא הפותר. האתגר שלי הוא לשמוע מה השם יגלה לי. הדרך לפתרון חלומות מתחילה בענווה, בהתבטלות לאין סוף.
למוד שני:
שלום פרעה- בזה גילה לנו יוסף למה בכלל השם שולח לבני אדם חלומות. יוסף אומר ״יענה את שלום פרעה״. השם מגלה לבני אדם עתידות באמצעות חלומות כדי לאפשר להם להתכונן לעתיד וממילא גם לשנות אותו. לכן הוא אומר יענה את שלום פרעה. אפילו חלום המבשר רעות- תכליתו לענות את שלום פרעה.
למוד שלישי-
הוא מדייק בפרטי הסיפור במיוחד במה ששונה ממנהגו של עולם. בחלומו של פרעה הפרות עולות מן היאור. אבל מה שיוסף הבחין שפרעה הפך את הסדר ואמר מן היאור עולות שבע פרות. לא שהפרות עברו דרך היאור אלה ממש ממנו הן יצאו. מכאן הוא הבין שיש ליאור תפקיד מרכזי ביותר בפתרון החלום.
למוד רביעי-
מיהו החולם?
מכיוון שהפתרונים לאלוהים. והשם מגלה חלומות לבני אדם כדי להכינם לבאות. אם החלום הגיע למלך מצרים. יש להניח שפתרונו נוגע לכלל הממלכה. לכן יש למצוא את הפתרון בעניין כללי ולא פרטי.
בזה טעו חרטומי מצרים שניסע לפתור החלום לעניינים פרטיים.
למוד חמישי-
גם הפרות הרעות מקורן ביאור. כאן זה מדהים כי פרעה העלים ממנו פרט זה בחלום, אבל יוסף בחכמתו הצליח להשלים אותו. פרעה צנזר את הפרט הזה כי הוא נוגד את השקפת עולמו, וכיצד יתכן שהיאור יביא לנו פרות רעות, הלא כל חיותם של המצרים ממנו והוא אליל להם. כמובן שליוסף אין בכך קושי כי הוא מונותאיסט. יש מנהיג אחד לכל העולם.
למוד שישי-
כל חולם חלום כשהוא מספר את חלומו הוא משבש אותו. האתגר של הפותר למצוא את השיבושים ובמיוחד בהם נמצא האוצר. למה החולמים משבשים את חלומם?
כי הם מעבירים אותם במבחן השכל. והשכל פוסל את החלקים שיכולים לפגוע בכבודו, תדמיתו או לחשוף את חולשתו וכדומה. היות הפרות הרעות מתהוות מן היאור הועלם ע״י פרעה עת סיפר את חלומו. יוסף הסיק מכאן את עיקר הפתרון- איזו פרה רעה יכולה לצאת מהיאור? היאור הלא מספק את המים לכל מצרים. יוצא שהפרות הרעות זה בעצם הפסקת מים, קרי בצורת.
למוד שביעי-
כיצד נערכים לבאות. אם אכן מטרת החלום כמו שאמרנו לאפשר לבריות להתכונן לקראת הבאות. צריך להימצא בחלום רמז לכך.
פרט חשוב שיוסף מדייק בחלום. בליעת הפרות השמנות. במבט ראשון המסר בזה שהרעב יהיה כה קשה שהוא לא ישאיר זכר לשנים הטובות. אבל יוסף הצדיק לומד מכאן דוקא שהשנים הטובות יאכילו את השנים הרעות. ממילא כשיוסף מייעץ לפרעה כיצד להתכונן לשנים הרעות הוא מוציא זאת מהחלום עצמו. ולכן הוא מרשה לעצמו לתת עצות למרות שלא התבקש.
יוצא מכאן שמצד אחד עיקר החלום בא לומר לפרעה שהולכות לבוא שנים רעות. אבל עיקר התועלת להתכונן לקראת השנים הללו נעוץ בשנים הטובות.
ולמרות שפתרונו של יוסף בישר רעות כיון שהוא גם סיפק את העצה להתכונן לבאות, פרעה קיבל את דבריו ברינה ואת יוסף לסגנו מינה.
בברכה בעז מלט
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. "> This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.