כיצד נוכל להיות עשירים?
כמעט כל אחד חולם להיות עשיר. למרות שידוע שניסיון העושר יותר גדול מניסיון העוני וסכנתו גדולה, רוב העולם מעדיף ניסיון זה.
לפני שנלמד בע״ה כיצד נוכל להשיג את העושר, יש לברר כמה נקודות:
מה נקרא עושר. האם מיליון דולר בבנק זו ההגדרה לעושר? האם שווי הרכוש? וכיצד משפיע כוח הקניה של הכסף, הלא לא דומה כוחו של מיליון דולר בארה״ב למיליון דולר בגואטמלה. לכן תסכימו איתי שלא כמות כסף בבנק מגדירה עושר אלה אפשרויות השימוש בכסף, כוח הקניה שלו. ותסכימו איתי שהעושר המבוקש הינו עושר שיש עמו שלוה. ואם העושר המושג מלווה בטרדות חלילה- יצא שכרנו בהפסדנו. כמה באמת זוכים לזה, לעושר עם שלוה?? נוהג שבעולם שהמרבה בנכסים מרבה דאגה( פרקי אבות)
אז אנו רוצים ללמוד כיצד נשיג עושר עם רוגע ושלוה.
עכשיו תקשיבו טוב, המכשול הגדול ביותר שלנו להשיג את העושר נעוץ ברצון שלנו להשיג עושר! מה הבעיה בזה?
כי על פי רוב, החולמים על עושר לא שמחים בחלקם, ובכך הם גם חוסמים את דרכם אל העושר. למה חוסר שמחה במה שיש לנו מפריע לנו להתקדם?
ישנה תופעה שכיחה בעולם , בעבר כשעמדתי עליה היא תסכלה אותי, עד שהבנתי אותה. העולם אוהבים לעזור למי שיש לו ולא למי שאין לו!
אותי זה תסכל כי המסכנים הגדולים כמעט שלא מקבלים עזרה, ודוקא אלה שיש להם מקבלים עוד ועוד. אבל כשהתבוננתי יותר בדבר הבנתי שיש כאן דבר אמיתי. הרי אי אפשר לעזור למי שלא רוצה להיעזר ולהתקדם. אי אפשר לעזור למי שקידש את המסכנות. אי אפשר לעזור למי שאין לו כלי קיבול המסוגל להכיל את השפע.
על פי זה אפשר גם להבין יותר טוב את מאמר חכמינו ״עשר בשביל שתתעשר״ אפילו אדם עני, כאשר הוא מעשר ונותן גם לאחרים הוא פותח את עלי הכותרת שלו ולומד להשתחרר מהעניות המנטלית שלו.
חכמינו אומרים ״ אין עני אלא בדעת״( נדרים מא).
אזי צריך לומר כך: העולם אוהב לתרום למי שמנטלית יש לו, למי שמשדר שהוא בכיוון של עליה וצמיחה.
לאיזה צמחים הגנן רוצה לתת מים, לצמחים הכי מסכנים שסיכוייהם להתאושש מוטל בספק או לשתילים צעירים ומלאי תקוות?
אם נלמד עצמנו לשמוח בחלקנו, לומר כמה פעמים ביום תודה רבה על כל דבר שיש לנו קטון וגדול, נכשיר את ליבנו לראות חיובי, נשתחרר מהעניות שבדעת, נשדר לעולם סביבנו והכי חשוב לבוראנו שכדאי לו להשקיע בנו, שאנו אוהבים אותו.
כשנלמד לשמוח בחלקנו נרוויח פעמיים: גם נשחרר את המחסומים שלנו לקבל שפע. וגם נכשיר את עצמנו לכך שהעושר שנקבל בע״ה יוכל להיות לנו לברכה, כי עושר שאין עמו שמחה בחלקנו איננו טוב. הטבע בעולם הינו עשירים מלאי דאגות ופחדים. אולם כשנלמד לשמוח בחלקנו עושרנו יהיה לנו לטובה ולברכה.
עכשיו ברצוני לברר בע״ה רובד עמוק יותר של מאמר חז״ל ״עשר בשביל שתתעשר״. ראשית אביא משל: שני מנהלי עמותות הגיעו לפגישה עם שר חשוב בממשלה על מנת לבקש ממנו תקציב לפעילות העמותה שהם מנהלים. אחד מהם תיאר לשר את כל פעילות החסד והעזרה שעמותה שלו עשתה בשנה האחרונה, כמה עניים האכילה, כמה שיכורים גמלה מאלכוהול, כמה תאונות דרכים חסכה, כמה פושעים החזירה בתשובה וכדומה. המנהל השני תיאר לשר כמה קשה מצב העמותה, כמה חודשים שהעובדים לא קיבלו משכורת, הבנק לוחץ וכדו׳. למי מהם השר נתן תקציב ולמי לא?
השם בראנו כדי שנפעל חסד בעולם, ולא רק נכלכל את עובדי העמותה שאנו בראשה. לכן המעשר ונותן מכספו לאחרים, לא רק משתחרר מהעניות שבדעתו אלה גם זוכה להחליף תקליט. הוא לומד שהמטרה שלנו הינה הנתינה, וכל עיסוקינו בקבלה נועד לשרת את המגמה של הנתינה. מי שרואה בעושר את התכלית, צפוי להגיע למשבר קשה ביום שבו ישיג את העושר. אולם מי שרואה בעושר אמצעי, יזכה ויפרח בהגיעו אל העושר.
לסיכום: כדי להשיג עושר עלינו:
1. לא לקדש את העניות
2. לשנן כל יום במשך כמה דקות תודה רבה להשם על כל דבר שיש לנו.
3. להפריש מעשר מרווחינו למטרות צדקה וחסד. לתת כל יום מטבע לצדקה.
4. לשנן לעצמנו שאף אחד בעולם לא יכול להפסידנו מהשפע שבשמים קצבו לנו. שהשם אוהבנו ורוצה בטובתנו. שאנו ראויים ומסוגלים להצליח. שמהטרה שלנו איננה הכסף אלה המעשים והפעילות הטובה שהכסף יאפשר לנו.
5. לבקש מהשם שפע והצלחה אם באמצעות ההשתדלות והכלים שהכנו, אם באמצעים אחרים שאיננו יודעים. ולבקש שהשפע יהיה לטובה ולברכה.
בברכה בעז מלט