בס"ד עש"ק פרשת כי תשא ושבת פרה
פרשת כי תשא הינה השלישית לפרשות ציווי המשכן וכליו. בתחילתה מובאת ההדרכה למנין/נשיאת בני ישראל על ידי מחצית השקל, אחריה ציווי בניית הכיור, האחרון לכלי המשכן. ואז בא הציווי על עשיית שמן המשחה. בו נמשחו המשכן וכליו, אהרן ובניו, הכהנים הגדולים במשך הדורות ומלכי בית דוד. נאסר לעשות במתכונתו ונאסר למשוח בו זרים. השמן עצמו שהכין משה נשאר קים לעד, וכאשר נגנז ארון הברית בימי יאשיהו המלך, נגנז יחד איתו מתחת לבית המקדש.[1]אחרי כן בא הציווי על עשיית קטורת הסמים. אותה הכינו בכל שנה ושנה מחדש לצורך הקטרת הקטורת, אולם גם היא נאסר לעשותה במתכונתה לצרכים אחרים שאינם קדש לה'. בשמן המשחה נמנו ארבעה בשמים: מור, קינמון, קנה בושם וקידה. בקטורת הסמים גם נמנו ארבעה סמים: נטף, שחלת, חלבנה ולבונה. אמנם בתלמוד מובא שישנם 11 סמים בקטורת, על פי דרשת הכתוב שכך היא המצוה. הרמב"ן ועוד מפרשים מבארים שארבעת בשמי שמן המשחה גם נמצאים בקטורת הסמים: המור מוזכר במפורש בחז"ל בשמו, וכן הקנמון. קידה נקראת בחז"ל קציעה, וקנה בושם נקרא בחז"ל קילופה.
שאלות:
א. מה המשותף להדרכת מנין בני ישראל, הכיור, שמן המשחה וקטורת הסמים? ומה עניינם לפרשית חטא העגל שבאה אחר כך?
ב. מדוע התחלקו דיני המשכן לשלוש פרשות? ומדוע הכיור נשאר לפרשה האחרונה?
ג. מה היחס בין שמן המשחה לקטורת הסמים, ומה עושה החלבנה בסמני הקטורת?
תשובות:
בפשיטות ענין מנין בני ישראל קשור לבנית המשכן, שבאמצעות מחציות השקלים שתרמו כולם נבנו אדני העמודים של המשכן, גם בזכות תרומה זו יש לכולם זכות וחלק במשכן כי מחצית השקל היתה חובת כולם. יותר בעומק, כדי לזכות להשראת השכינה במשכן ובכלל בישראל, עם ישראל חייב להתאחד וחייב לשוב בתשובה ולהזדכך. מחצית השקל נקראת בפסוק כופר נפש, והיא מזכירה לנו שכל אחד כשלעצמו הוא רק מחצית דבר, כוחנו באחדותנו, ההתקהלות מגינה עלינו. גם הכיור מורה על הצורך להתנקות, להזדכך ולשוב בתשובה. רַחֲצוּ הִזַּכּוּ הָסִירוּ רֹעַ מַעַלְלֵיכֶם מִנֶּגֶד עֵינָי חִדְלוּ הָרֵעַ. אומר ישעיהו הנביא[2] . שמן המשחה בא ממש להוריד את הקדושה לכלים ולכהנים לקדשם. זהו השלב המכין את חניכת המשכן.
וקטורת הסמים, מה ענינה לכאן?
בפשיטות לפני חנוכת המשכן צריכים להכין גם מלאי קטורת שתשמש לתקופה הראשונה של העבודה במשכן, כמו שהכינו שמן ויין ושאר "חומרי גלם" לשם כך. יותר בעומק, אומרים חכמינו שהקטורת באה לקשר (קטר=קשר) ביננו לבין הקב"ה ולעורר רחמי שמים עלינו. ולצורך התקשרותנו עם ה' אנו צריכים לקשר בין כל חלקי האומה.
כאן אנו חייבים להרחיב, חיבור שמים וארץ זהו אתגר גדול מאוד. במעמד הר סיני זכינו לחיבור כזה. הוא היה מדהים, כולנו זכינו לנבואה, אבל הוא היה רגעי. באה מצות המשכן כדי שנזכה לחיבור שמים וארץ תמידי, עמוק, חי בקרבנו בכל מאודנו. באמת זה הנס הכי גדול וחשוב שיכול להיות בעולם. אומרים החכמים שכל הגדול מחברו גם יצרו גדול הימנו, קרי הכוח המתנגד לכל דבר גדול כפי גודל הדבר. לכן לעם ישראל ישנה התנגדות גדולה ביותר בעולם, ולבניית בית המקדש גם כן. חטא העגל המופיע בהמשך הפרשה הוא גם ביטוי לזה, החטא קרה כי האומה לא היתה מספיק מגובשת ומאוחדת, לכן הקדימה התורה תרופה למכה והביאה בראשית הפרשה את מחצית השקל, הכיור, שמן המשחה וקטורת הסמים.
בפרשת תרומה הובא ציווי כלי המשכן ששייכים לדרגה הגבוהה שאין בה עדין מקום לחטאים, זוהי הפרשה בדרגת החכמה- מצד משה רבנו.
בפרשת תצוה מובאים כלי המשכן והבגדים שביכולתם לכפר ולבטל גזרות מעם ישראל. זוהי הפרשה בדרגת הבינה-מצד אהרן הכהן.
בפרשת כי תשא אנו עסוקים בחיבורים, בהכנה להשראת השכינה. זוהי דרגת הדעת, המחברת בין החכמה והבינה ומורידה את הקשר לפסים מעשיים. ראשיתה בנשיאת עם ישראל, בהיתכללות הפרטים בכלל האומה, כי הכוח להוריד ולקבל התורה שייך רק לכלל ישראל. הכיור כאמור נועד להיטהרות היחיד בבואו אל הקודש. מבאר השם משמואל [3] שהכיור היה בין האוהל ובין המזבח משוך כלפי דרום, כדי שהבא להיטהר ולשוב בתשובה יעבור סמוך למזבח, יזכור שהוא צריך סיוע מזכות הרבים כדי להיטהר.
שמן המשחה שכאמור בא לקדש את כלי המקדש, מבאר השם משמואל [4]"הבשמים והשמן יחד היא התכללות קו הימין וקו השמאל", ממש כמו שאמרנו שהעניין כאן לחבר בין החכמה והבינה.
קטורת הסמים מבאר הפרי צדיק [5] שבאמת עיקר מעשה הקטורת שהוא לתקן כל פושעי ישראל שיתנו ריח טוב כמו החלבנה שריחה רע וכשנכלל בין עשר סממני הקטורת נותן ריח טוב כן הרשעים גמורים גם כן עתידין שיתנו ריח (כמ"ש עירובין כא :).
הפרי צדיק-רבי צדוק הכהן מלובלין, מבאר שעיקר הענין בקטורת הוא לתקן את החלבנה. מדבריו למדנו שזו הסיבה ל11 סמנים בקטורת, עשרה שיהוו מנין של ריחות טובים והחלבנה שכשלעצמה ריחה רע, אבל כשהיא מצטרפת לשאר הריחות עולה ריח טוב. הדבר מזכיר לי "מנטרלי ריחות" שכידוע אין כאלה דברים, אבל ריחות טובים יכולים לכפר על הריחות הרעים.
אפשרות אחרת להבין את ענין קטורת הסמים היא, שכשם שכיום הבשמים משמשים בין השאר כאמצעי למשיכת תשומת לב של הגברים לנשים, כך גם היה בדורות קודמים, כך לדוגמא מוכיח ישעיהו הנביא את בנות ציון : יַעַן כִּי גָבְהוּ בְּנוֹת צִיּוֹן וַתֵּלַכְנָה נְטוּיוֹת גָּרוֹן וּמְשַׂקְּרוֹת עֵינָיִם הָלוֹךְ וְטָפֹף תֵּלַכְנָה וּבְרַגְלֵיהֶם תְּעַכַּסְנָה.[6] ומובא הסבר לכך במדרש: [7] ורבנן אמרי: היתה מביאה שפופרת של ביצה, והיתה ממלאה אותה אפרסמון ונותנת אותה תחת עקיבה במנעליה, וכשהיתה רואה כת של בחורים - היתה רופסת עליה, והיתה אותו הריח מפעפע בהן כארס של עכנה.
ולהבדיל, שיר השירים, שיר האהבה בין כנסת ישראל והקב"ה גם מתאר את השימוש בבשמים בידי הרעיה כדי למשוך את הדוד אליה: קַמְתִּי אֲנִי לִפְתֹּחַ לְדוֹדִי וְיָדַי נָטְפוּ מוֹר וְאֶצְבְּעֹתַי מוֹר עֹבֵר עַל כַּפּוֹת הַמַּנְעוּל.[8] אם כן קטורת הסמים באה לקשר ולעורר אהבת הקב"ה לישראל.
למדנו שהמשכן ככלל מהווה תרופה לחטא העגל, כי עם ישראל חיפש דרך להתקשר לקב"ה וכשהעם דימה שמשה רבנו נעלם, הוא חיפש במעשה העגל אמצעי להתחבר לה'. אולם באמת המשכן נועד להיות אמצעי החיבור ביננו לה'. למדנו שהדרך למנוע את החטא בהתאחדות עם ישראל, בטהרה ובתשובה, וכשהייתה חסרה ערבות ואחדות במחנה, החלבנה הוציאה ריח רע. נוצר חטא העגל. לכן פתחה פרשת כי תשא במפקד מחצית השקל, עשיית הכיור, שמן המשחה וקטורת הסמים.
בכתבי הארי הקדוש מובא סידור של סמני הקטורת לפי ספירות הקבלה, לאיזו ספירה משויכת שם החלבנה? פלאי פלאים לספירת המלכות![9] המלכות אם לא תקבל אור מכל הספירות שמעליה היא חושך גדול, הרסנית מאוד. אבל אם יש לה ענוה וקבלה, אם היא מעורבת עם שאר הספירות, בכוחה לתקן את העולם, יעלה ממנה ריח גן עדן. ריח שדה אשר ברכו ה'.
בזמן מלך המשיח שיבוא בב"א תושלם ותתוקן ספירת המלכות, או אז הריח יהפוך לחוש החשוב והמוביל: וַהֲרִיחוֹ בְּיִרְאַת יְ-ה-וָ-ה וְלֹא לְמַרְאֵה עֵינָיו יִשְׁפּוֹט וְלֹא לְמִשְׁמַע אָזְנָיו יוֹכִיחַ.[10]
שבת שלום בעז מלט