בס"ד לפרשת כי תצא התשפ"א
בין כל שאר הדינים הרבים המופיעים בפרשה, באה אזהרה של התורה בנוגע למשקולות ולכלי המידה שברשותנו. וכך נאמר: לֹא יִהְיֶה לְךָ בְּכִיסְךָ אֶבֶן וָאָבֶן גְּדוֹלָה וּקְטַנָּה. לֹא יִהְיֶה לְךָ בְּבֵיתְךָ אֵיפָה וְאֵיפָה גְּדוֹלָה וּקְטַנָּה. אֶבֶן שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה לָּךְ אֵיפָה שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה לָּךְ לְמַעַן יַאֲרִיכוּ יָמֶיךָ עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר יְ-הוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ. כִּי תוֹעֲבַת יְ-הוָה אֱ-לֹהֶיךָ כָּל עֹשֵׂה אֵלֶּה כֹּל עֹשֵׂה עָוֶל.[1]
מה שמפתיע לגלות שהתורה מוסיפה לְמַעַן יַאֲרִיכוּ יָמֶיךָ עַל הָאֲדָמָה, דבר שהיא לא עושה כמעט אף פעם, לציין שכר המצוה, ומיד אחר כך עוברת לדבר על מצות זכירת מעשה עמלק. מה הקשר בין הנושאים?
אכן רש"י כותב : אִם שִׁקַּרְתָּ בְמִדּוֹת וּבְמִשְׁקָלוֹת הֱוֵי דוֹאֵג מִגֵּרוּי הָאוֹיֵב, אכן יש קשר אבל לא מובן.
ועוד מה התורה מוסיפה באומרה "וצדק" אֶבֶן שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה לָּךְ אֵיפָה שְׁלֵמָה וָצֶדֶק יִהְיֶה לָּךְ ?
כבר בפרשת וירא בספר בראשית התורה מעידה על אברהם אבינו : כִּי יְדַעְתִּיו לְמַעַן אֲשֶׁר יְצַוֶּה אֶת בָּנָיו וְאֶת בֵּיתוֹ אַחֲרָיו וְשָׁמְרוּ דֶּרֶךְ יְ-הוָה לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט לְמַעַן הָבִיא יְ-הוָה עַל אַבְרָהָם אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר עָלָיו.[2] השילוב המיוחד שהתגלה באברהם אבינו של "צדקה ומשפט" מובלט בפסוק, כסיבה שבזכותה זכה שהשם יבחר בו ובזרעו אחריו לעם סגולה. השילוב הזה חוזר על עצמו בתורה, בנביאים ובכתובים. כך לדוגמא מתוארת הנהגת דוד המלך :וַיִּמְלֹךְ דָּוִד עַל כָּל יִשְׂרָאֵל וַיְהִי דָוִד עֹשֶׂה מִשְׁפָּט וּצְדָקָה לְכָל עַמּוֹ.[3]
וכך אצלנו אומר האבן עזרא " למען יאריכו ימיך. כי זה ידוע כי כל מלכות צדק תעמוד כי הצדק כבנין והעיוות כהריסות ברגע יפול הקיר"
האמירות "אבן שלמה" או "איפה שלמה" מתארות את הדיוק במידות, את המשפט הנכון. אבל התורה לא מסתפקת בזה ומוסיפה גם "צדק", גם את הרוך המצופה מאיתנו על בסיס המידה המדויקת. כותב הכתב והקבלה : צדק הוא מי שאינו עושה עול, לכן ילמדונו רבותינו ממנו שלא ימחוק במקום שגודשין, ובכיוון דומה כותב המלבי"ם: אבן שלמה וצדק פי' שיהיה שעורו בצמצום וכשיתן יצדיק משלו ויתן כמו שדרשו צדק משלך ותן לו. וכמוהם רבים מהפרשנים מבארים שכאשר אנו מוכרים דבר מה לזולת, שניתן הכרעה, שנוסיף עוד מעט לקונה יותר מהמידה.
הקב"ה מצפה מאיתנו לנהוג בדרך הישר, לעמוד במחויבויות שלנו ולעשות משפט מחד, ולהוסיף משלנו, לעשות צדקה, למכור לקונה בעין יפה מאידך.
יש אומות שנוהגות כפי המשפט שמקפידות על המידות, ויש אומות שנוהגות בצדקה אבל לא מקפידות על המידות. האתגר שלנו לעשות צדקה ומשפט, בשביל זה קבלנו את הארץ. ובשכר זה אומרת התורה נזכה להאריך ימים על הארץ.
נקודה נוספת וחשובה לשים אליה לב, התורה עוד לא דיברה על פעולת המכירה עצמה, אלא על משהו בסיסי יותר, רוצה מאיתנו שלא יהיה בביתנו מידות ומשקלות לא נכונים. ויש כאן לימוד חשוב לכולנו, האתגר שלנו שלא יהיה ברשותנו מה שיכול להפיל אותנו בחטאים ובעבירות. כמו שאומרים שמה שאתה לא רוצה לאכול, תדאג שפשוט לא יהיה בביתך.
גם גאולתנו תלויה במימוש השילוב המנצח של משפט וצדקה, וכך אומר ישעיהו הנביא:
וְאָשִׁיבָה שֹׁפְטַיִךְ כְּבָרִאשֹׁנָה וְיֹעֲצַיִךְ כְּבַתְּחִלָּה אַחֲרֵי כֵן יִקָּרֵא לָךְ עִיר הַצֶּדֶק קִרְיָה נֶאֱמָנָה. צִיּוֹן בְּמִשְׁפָּט תִּפָּדֶה וְשָׁבֶיהָ בִּצְדָקָה. [4]
שבת שלום בעז מלט.