בס"ד
לפרשת חיי שרה התשפ"ד
פרשת חיי שרה מסתיימת בתיאור על סופו של ישמעאל
וְאֵלֶּה שְׁנֵי חַיֵּי יִשְׁמָעֵאל מְאַת שָׁנָה וּשְׁלֹשִׁים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים וַיִּגְוַע וַיָּמׇת וַיֵּאָסֶף אֶל־עַמָּיו׃
וַיִּשְׁכְּנוּ מֵחֲוִילָה עַד־שׁוּר אֲשֶׁר עַל־פְּנֵי מִצְרַיִם בֹּאֲכָה אַשּׁוּרָה עַל־פְּנֵי כׇל־אֶחָיו נָפָל׃
המפרשים לוקחים את התיאור על מותו של האיש ישמעאל, להקבלה לסופו של העם ישמעאל, לכן צריך לשים לב שלפני שישמעאל מת מופיעה עוד מילה אחת 'ויגוע' זו מילה שמופיעה רק על צדיקים, לומר לנו שעשה תשובה בסוף ימיו. מצד שני מסתיימת הפרשה באמירה על פני כל אחיו נפל, כל המדרשים מבארים כאן שסופו יהיה נפילה, הא כיצד? מה רואים כאן? האם הישמעאלים יעשו תשובה לעתיד לבוא, או שסופם יהיה נפילה אחת מהדהדת?
בס"ד .פרשת חיי שרה התשפ"ג.
בס"ד לפרשת חיי שרה התשפ"א
אליעזר עבד אברהם יוצא לשליחות אולי הכי חשובה בחייו, למשימה מאוד כבדה. אליעזר צריך להביא אשה ליצחק, אחריות כבדה רובצת על כתפיו, לכן הוא מתפלל ומחשב את צעדיו עושה סימן על מנת להצליח במשימה. כגודל המשימה המוטלת עליו גם גודל ההשגחה המלווה אותו. קופצת לו הדרך והוא מגיע לעת ערב לבאר המים.
וַיַּבְרֵ֧ךְ הַגְּמַלִּ֛ים מִח֥וּץ לָעִ֖יר אֶל־בְּאֵ֣ר הַמָּ֑יִם לְעֵ֣ת עֶ֔רֶב לְעֵ֖ת צֵ֥את הַשֹּׁאֲבֹֽת (בראשית כד,יא)
למה אליעזר בוחר לבצע את מלאכתו מחוץ לעיר על באר המים? למה הוא לא הולך ישירות למשפחת נחור? ואם המשימה לא היתה ללכת למשפחת נחור בכל אופן למה עוצר בבאר?
בס"ד
תחילת הפרשה עוסקת בפטירת שרה אימנו ובקניית מערת המכפלה לצורך קבורתה. מובא תיאור ארוך בפסוקים על מהלך קניית המערה. מהם נראה שהקניה לא היתה דבר פשוט וקל.
בהמשך אנו פוגשים סיפור עוד יותר ארוך המתאר לנו את שליחת אליעזר עבד אברהם לארם לצורך מציאת אישה ליצחק. גם כאן עולה השאלה מה הרעש הגדול שעושה התורה סביב הענין. ומה ענין כל הפעולות שעושה אליעזר להצליח במשימה, הלא אברהם היה איש מפורסם בעולם ועשיר גדול. הוא היה נחשב באותם ימים מלך נכבד. ומדוע לא ישתוקקו בכל עוז להשתדך איתו ולחתן את ביתם עם בנו יחידו היורש כל אשר לו?
לפרשת חיי שרה התשע״ט
נכתב לאור שיעור של מו״ר הרב יהודה שלוש שליט״א בנושא.
אנו קוראים בפרשתנו את ההפטרה ״והמלך דוד זקן בא בימים״ חכמינו לא בחרו את ההפטרה הזו לפרשתנו רק משום שנאמר בדוד כעין באברהם שהוא זקן בא בימים, אלא משום שההפטרה כעין הפרשה עוסקת בהעברת המלכות מדור לדור. כמו דוד שעוסק בימיו האחרונים בהסדרת מלכותו של שלמה בנו כמוהו כאברהם אבינו שדאג וטרח בהעברת השרביט ליצחק בנו. היו לאברהם עשרה בנים ויש לוודא שלא יהיו עוררין על המשך ההנהגה שניתנה ליצחק.
בס״ד לפרשת חיי שרה התשע״ח
למה אברהם שולח את אליעזר ולא הולך בעצמו לחפש שידוך ליצחק?
גם צריך לזכור שיצחק כשנשא את רבקה היה בן 40 שנה, לא ילד קטן. אז למה הוא לא טרח בעצמו במציאת זיווגו?
לקראת שבת חיי שרה התשע"ז
בשנת 2088 לבריאת העולם, אליעזר עבד אברהם הולך בשליחות אדונו למצוא אישה לבנו ליצחק. מתפלל להשם שיצליח דרכו ועורך מבחן לנערות שבאות לשאוב מים מהבאר בחרן:
רבקה עומדת בהצלחה במבחן, או אז אליעזר משתהה לה לדעת ההצליח השם דרכו. משתהה קרי מסתפק. אז כיצד מיד אחר כך הוא כבר נותן לה מתנות?
{כא} וְהָאִישׁ מִשְׁתָּאֵה לָהּ מַחֲרִישׁ לָדַעַת הַהִצְלִיחַ יְ-הֹ-וָ-ה דַּרְכּוֹ אִם לֹא:
{כב} וַיְהִי כַּאֲשֶׁר כִּלּוּ הַגְּמַלִּים לִשְׁתּוֹת וַיִּקַּח הָאִישׁ נֶזֶם זָהָב בֶּקַע מִשְׁקָלוֹ וּשְׁנֵי צְמִידִים עַל יָדֶיהָ עֲשָׂרָה זָהָב מִשְׁקָלָם:
בס״ד עש״ק פרשת חיי שרה שנת תשועה
מובא בפרשת חיי שרה לקראת פטירת אברהם אבינו מן העולם מביא הכתוב:
ויֹּסֶף אַבְרָהָם וַיִּקַּח אִשָּׁה וּשְׁמָהּ קְטוּרָה:
{ב} וַתֵּלֶד לוֹ אֶת זִמְרָן וְאֶת יָקְשָׁן וְאֶת מְדָן וְאֶת מִדְיָן וְאֶת יִשְׁבָּק וְאֶת שׁוּחַ:
{ג} וְיָקְשָׁן יָלַד אֶת שְׁבָא וְאֶת דְּדָן וּבְנֵי דְדָן הָיוּ אַשּׁוּרִם וּלְטוּשִׁם וּלְאֻמִּים:
{ד} וּבְנֵי מִדְיָן עֵיפָה וָעֵפֶר וַחֲנֹךְ וַאֲבִידָע וְאֶלְדָּעָה כָּל אֵלֶּה בְּנֵי קְטוּרָה:
{ה} וַיִּתֵּן אַבְרָהָם אֶת כָּל אֲשֶׁר לוֹ לְיִצְחָק:
{ו} וְלִבְנֵי הַפִּילַגְשִׁים אֲשֶׁר לְאַבְרָהָם נָתַן אַבְרָהָם מַתָּנֹת וַיְשַׁלְּחֵם מֵעַל יִצְחָק בְּנוֹ בְּעוֹדֶנּוּ חַי קֵדְמָה אֶל אֶרֶץ קֶדֶם:
שאלות:
בשביל מה לקח אברהם אבינו פילגשים אלו ולמה שילחם למזרח מעל יצחק בנו?
גם למה לקחם בתורת פילגשים ולא נשים?
פרשת חיי שרה עוסקת בהרחבה בסיפור מציאת אישה ליצחק אבינו, אליעזר עבד אברהם מגיע לבאר בחרן, הוא מתפלל ועושה סימן אם הנערה שיבקש ממנה מעט מים תשקהו ועוד תתנדב להשקות גמליו- אותה מייעד השם לאדונו. אבל אחרי כל זאת הנערה העולה בחכתו היא בת אחינו של אברהם. אז למה נועד כל הניסוי הדרמטי?
פרשת חיי שרה פותחת בלשון:
וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה, מֵאָה שָׁנָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים--שְׁנֵי, חַיֵּי שָׂרָה.( בראשית כג א).
והמדרש נדרש להסביר את הלשון המיותרת שבפסוק, את חזרת המילה שנה, שוב ושוב. ואומר שבת מאה כבת עשרים לחטא (שלא חטאה), ובת עשרים כבת שבע ליופי.
הפשט של המדרש מלמד ששרה אימנו היתה גם צדיקה וגם יפה, אבל המפתיע שהוא מביא את נקודת היחוס ליופי בבת שבע. האם זה הגיל הכי יפה לנשים?! ועוד שמהשואה זו למדנו שכשהיתה בת עשרים גם היתה יפה, וזה לא נראה פלא גדול שצריך לציינו?!
מסופר בפרשה שאליעזר עבדו של אברהם אבינו נשלח למשימה מיוחדת ומורכבת, למצוא אשה ליצחק בן אברהם. כאשר אליעזר מגיע לחרן הוא מתפלל להשם שיצליח דרכו וגם עושה סימן.
וַיֹּאמַר—יְ-ה-וָ-ה אֱלֹהֵי אֲדֹנִי אַבְרָהָם, הַקְרֵה-נָא לְפָנַי הַיּוֹם; וַעֲשֵׂה-חֶסֶד, עִם אֲדֹנִי אַבְרָהָם. יג הִנֵּה אָנֹכִי נִצָּב, עַל-עֵין הַמָּיִם; וּבְנוֹת אַנְשֵׁי הָעִיר, יֹצְאֹת לִשְׁאֹב מָיִם. יד וְהָיָה הַנַּעֲרָ, אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיהָ הַטִּי-נָא כַדֵּךְ וְאֶשְׁתֶּה, וְאָמְרָה שְׁתֵה, וְגַם-גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה--אֹתָהּ הֹכַחְתָּ, לְעַבְדְּךָ לְיִצְחָק, וּבָהּ אֵדַע, כִּי-עָשִׂיתָ חֶסֶד עִם-אֲדֹנִי.(בראשית כד יג)
הוא עושה כביכול הסכם עם השם, אני אבקש מים מהנערות הבאות לשאוב מים והנערה שתראה נדיבות מיוחדת מצידה, ולא רק שתיענה לבקשתי, אלה אף תציע להשקות את הגמלים, אותה הוכחת לעבדך ליצחק.
מדוע התורה כה מאריכה בתאור מותה של שרה ? מה מטרת ההספד? על מה דנים אברהם אבינו ובני חת?
עד כה לא מצאנו בתורה צורת ביטוי כזו, לתאור חיי אדם, אלה "ויהיו כל ימי אנוש..." וכדומה
ואצלנו "ויהיו חיי שרה מאה שנה ועשרים שנה ושבע שנים שני חיי שרה"(בראשית כג,א), התורה מונה את חייה ולא את ימיה, החיים הם הנושא של הפסוק, גם הפסוק חוזר בסופו לביטוי חיי שרה, לכאורה ללא צורך?
האם המילה שני בפסוק מבטאת שנים או 2 ?
מה בא אברהם לומר לבני חת?
כשאברהם אבינו רוצה לקבור את שרה אמנו, הוא פונה לבני חת ומבקש מהם לקנות אחוזת קבר לשם כך הוא אומר "גר ותושב אנכי עמכם תנו לי אחזת קבר עמכם ואקברה מתי מלפני"(בראשית כג,ד)
הפשט שהוא אומר להם אני אחד מכם,כמוני כמוכם, ולכן גם אני צריך קרקע לבית קברות, ועוד שמתי מלפני,אני צריך פתרון דחוף, כי אין זה לכבוד הנפטרת לעכב את קבורתה.
אבל הביטוי גר ותושב לא מובן, תחליט האם אתה גר או תושב, הרי גר מובנו ארעי,זמני,שייך לעם אחר,נגרר למקום זה, ולעומת זאת תושב יושב ישיבת קבע,בן המקום, גם זה לא נראה פוליטי קורקט לחשוף שהוא גר, תאמר שאתה תושב כמוהם ולכן מגיע לך אחוזה, אבל גר למה?