בס"ד לפרשת לך לך התשפ"ה
חז"ל ביארו את הפסוק "את הנפש אשר עשו בחרן"ואמרו: אברהם מגייר את הגברים ושרה מגיירת את הנשים. אברהם ושרה עמלו להביא את האמונה באל אחד ואת חיי המוסר לאומות העולם. כשהשם ציווה עליו לך לך מארצך וממולדתך לכאורה הוא נצטווה לעזוב את החלום/חזון שלו. אולם לאמיתו של דבר השם לא מתנגד לחזון של אברהם אבינו אלא מדריך אותו ואותנו צאצאיו כיצד להגיע אליו. נראה שאדרבה בזכות החזון של אברהם לתקן את כל העולם הוא נבחר על ידי השם להוציא ממנו העם הנבחר. מאז עם ישראל במשך אלפי שנים התבדל מהאומות כדי לבנות אומה מתוקנת. הצלחת המשימה של בניית אומה מתוקנת תביא אותנו לחזור לחזון של אברהם אבינו.
ובכן מה היה החזון שלו?
ברור שהוא שאף שכל העולם יכיר במלכותו של הקב"ה, משמעות הגיור איננה דוקא במובן של גרי צדק אלא שיהיו גרים תושבים, דהיינו מקיימים שבע מצוות בני נח-נוהגים בדרך ארץ הבסיסית המצופה מכל בני האדם בעולם. אגב, בעקבות אבינו הגדול אנו משתמשים בשפה העברית בביטוי "לעשות נפשות" במובן של לשכנע ולצרף אנשים לרעיון/חלום/שאיפה שאנו אליה שואפים.
איפה בפסוקים אנו רואים שהשם לא מתנגד לחלום אברהם ?
כשה' אומר לאברהם " וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה"(בראשית יב,ג) הוא מכוון לכך שעוד יגיע היום שכל משפחות האדמה קרי כל האנושות תצטרף למהלך ולחזון של אברהם. החלום שלך אברהם מצוין עוד נגיע לשם, אבל כדי שנגיע אתה צריך לעת עתה להתבדל מהעולם.
צריך להתבונן מדוע מכנה כאן השם את כל הגוים בשם "מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה" למה לא מדבר על כל הגוים או כל העמים?
לשם כך יש לברר מה היחס של התורה למסגרות הלאומיות בעולם? כבר ראינו שהחלוקה לאומות צפויה להתבטל בגאולה. ככלל אנו רואים שהמוסד "אומה" הוא סיפור כשלון ממבט אמוני/מוסרי,רוב הרוע בעולם מתבצע על ידי מדינות וצבאות. האם פירושו של דבר שחזון "אדם הוא אדם" ישתלט על העולם?? התבוננות בעולם מראה שיש ערך לא מבוטל למבנים החברתיים. חיי קהילה בכוחם לתרום רבות לישור ותיקון האדם הפרטי.הרב קוק אומר שעיקר תיקון המידות של האנשים נעוץ בחיים הקהילתיים והמשפחתיים, ולא בחיי היחיד. ואכן עינינו הרואות שעל פי רוב אנשים שלא זכו להתחתן הינם פחות מפותחים באישיותם מהנשואים וכן אנשים החיים בחוות בודדים וממעטים להיפגש עם החברה האנושית הינם יותר גסים ומגושמים. אם כן לא הלאומנות מחד תביא את העולם לתיקונו, וגם לא האינדיבידואליות מאידך תביא בשורה לאנושות.
משפחות האדמה.
השם מברך את אברהם אבינו שיתברכו בו כל משפחות האדמה. גם הנביא זכריה בעקבותיו מדבר על חזון "משפחות הארץ"(זכריה יד,יז). מה משמעות המושג הזה "משפחות האדמה"?
ה' בביטוי זה מבשר לאברהם אבינו שהעולם לעתיד לבוא יהיה מחולק למשפחות ולא לאומות כמו היום. לאחר מלחמת גוג ומגוג לא יהיו יותר צבאות בעולם, כי לא יהיה יותר מקום למלחמות. אחד המאפיינים המרכזיים לאומה הוא שלאומה יש צבא ולמשפחה אין.לפעמים יש לאומה גם דת משלה-גם הדתות פסולות על פי התורה וצפויות להתבטל. משפחה שונה מאינדבידואל שלמשפחה יש רכיב קהילתי/ציבורי ויש את הצביון שלה ולפרט אין. אין על פי התורה מטרה שכל הסגנונות והצביונות הקיימים בעולם יתבטלו, אבל לאומיות המבוססת על שנאת זרים ועל סוציומטיות לאומית תתבטל. לכן הביטוי משפחות האדמה נבחר לתאר את האנושות בגאולה השלמה.
ההבטחה של הקב"ה לאברהם אבינו " וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה" עוד לא הושלמה במלואה, היא תושג בעקבות מפלת גוג ומגוג,מפלת האומות שתהיה בקרוב בע"ה. על פי התורה עלינו להרים בעולם את דגל המשפחה- דגל המחבר את ערך חיי הפרט עם ערך הקהילה והחברה המתוקנים.