לז וַיֹּאמֶר יְ-ה-וָ-ה, אֶל-מֹשֶׁה לֵּאמֹר. לח דַּבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם, וְעָשׂוּ לָהֶם צִיצִת עַל-כַּנְפֵי בִגְדֵיהֶם, לְדֹרֹתָם; וְנָתְנוּ עַל-צִיצִת הַכָּנָף, פְּתִיל תְּכֵלֶת. לט וְהָיָה לָכֶם, לְצִיצִת, וּרְאִיתֶם אֹתוֹ וּזְכַרְתֶּם אֶת-כָּל-מִצְוֹת יְ-ה-וָ-ה, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם; וְלֹא-תָתוּרוּ אַחֲרֵי לְבַבְכֶם, וְאַחֲרֵי עֵינֵיכֶם, אֲשֶׁר-אַתֶּם זֹנִים, אַחֲרֵיהֶם. מ לְמַעַן תִּזְכְּרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֶת-כָּל-מִצְוֹתָי; וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים, לֵאלֹהֵיכֶם. מא אֲנִי יְ-ה-וָ-ה אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם, לִהְיוֹת לָכֶם, לֵאלֹהִים: אֲנִי, יְ-ה-וָ-ה אֱלֹהֵיכֶם. {פ}
חכמינו הפליגו בחשיבותה של מצוה זו ואמרו:
שקולה מצוה זו כנגד אל מצוות שבתורה( נדרים כ״ה).
הזריז במצוה זו מקבל פני שכינה. (מנחות מג).
הזהיר בציצית זוכה לטלית נאה (שבת כ"ג).
מנודה לשמים מי שאין לו ציצית בבגדו (פסחים קי"ג).
הפלא הגדול במצות ציצית הוא בהשפעתה הגדולה עלינו. אמרה התורה כאן: וּרְאִיתֶם אֹתוֹ וּזְכַרְתֶּם אֶת-כָּל-מִצְוֹת יְ-ה-וָ-ה, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם.
כיצד אמורה מצוה זו להזכירנו את כל מצוות התורה? וכיצד בכוחה לשמרנו מלתור אחרי לבבנו ואחרי מראה עיננו?
יש מפרשים שעניין הציצית כעניין מדי הצבא. המדים מזכירים לחיילים רגע רגע שהם חיים בתוך מסגרת מחייבת, הם עוזרים לחיילים להישמע לפקודות הצבא, ומחזקים את נאמנותם למדינה. כעין זה נערך מחקר באוניברסיטת בר אילן על השפעת בגדים אחידים בבתי הספר על רמת האלימות והמשמעת של התלמידים. אכן המחקר אישר שרמת האלימות ירדה בצורה משמעותית בעקבות הנהגת בגדים אחידים. כך הציצית מזכירה לנו בכל שעה את מחויבותנו לבוראנו.
ארבע כנפות הציצית כנגד הבורא ארבע כנפות הארץ.
יש מבארים שכל המצוות נמשלו לבגדינו , אשר עליהם אמר שלמה המלך ״בכל עת יהיו בגדיך חדשים״( קהלת ט ח). המצוות ניתנו לנו כדי להתנאות על ידן. הן נועדו לעזור לנו להתקשט. והנה מצות הציצית אשר ניתנה לנו ממש בביגדנו רומזת לעניין זה. ואולי זו כוונת חז״ל באמרם ששקולה כנגד כל המצוות. היא מזכירה לנו להתנאות בכל המצוות.
במשך דורות רבים קיימנו את מצות ציצית ללא מצות פתיל התכלת. זכינו בשנים האחרונות לגלות מחדש את מקור התכלת,
לפי רוב הפוסקים וגם על פי ממצאים ארכיאולוגים שמאשרים זאת, מזהים את החלזון הימי הנקרא ארגמון כהה קוצים כמקור התכלת. בעקבות זאת התחדשה בימינו מצוה זו, ברם עלות פתילי התכלת עדיין יקרה למדי, ויש שנמנעים עדיין להטיל תכלת בציציות בשל כך.
מה תכליתה של התכלת ?
מובא בתלמוד :
תניא היה ר' מאיר אומר מה נשתנה תכלת מכל מיני צבעונין מפני שהתכלת דומה לים וים דומה לרקיע ורקיע לכסא הכבוד שנאמר (שמות כד, י) ותחת רגליו כמעשה לבנת הספיר וכעצם השמים לטהר וכתיב (יחזקאל א, כו) כמראה אבן ספיר דמות כסא (מנחות מג).
מיוחד הוא צבע התכלת שבים וברקיע, המים מקרוב נראים שקופים וכן האויר, אבל במבט ממרחק נראית התכלת. התכלת מחברת אותנו אל האין סוף אל הכלל כולו.
במגילת אסתר לאחר התשועה וההצלה, כאשר מרדכי יצא בלבוש מלכות . ובראות ישראל אותו לבוש תכלת, הם זכו להתרומם מעל לכאן ועכשיו ולהתחבר אל הנצח. בראותם יחד תכלת מרדכי תשועתם היתה לנצח. מראה התכלת עוררם להכיר שההולך אחר בורא העולם מרומם מעל כל עם וזמן.
ועוד אמרו חכמי ישראל שיש בכח ראית תכלת השמים לרומם את האדם ולהכשירו לקבלת נבואה.
תכלת בעברית משורש תכלית. וכך מעוררת אותנו לבחון בכל מעשינו מה התכלית. ואם נפשפש במחשבותינו ורצונותינו ונברר את התכלית נוכל להנצל מעצת יצר הרע. וזה עניין מאמר התורה:
וְלֹא-תָתוּרוּ אַחֲרֵי לְבַבְכֶם, וְאַחֲרֵי עֵינֵיכֶם.
ציצית מלשון להציץ ולראות. תכלת משורש כל, שמחברת אותנו להביט אל הכללות ולא להתבלבל מהפרטים.
״הזריז במצוה זו מקבל פני שכינה״
כמה מהלכות ציצית:
הטלית הינה הבגד היהודי המקורי האופיני (ולא הכיפה).
המצוה להטיל את פתילי הציצית בכל בגד בעל ארבע כנפות שאנו לובשים בשעות היום. בלילה אין מצות ציצית.
מי שלובש בגד כזה ולא הטיל ציציות עבר על מצות התורה, אבל מי שאינו לובש בגד בעל ארבע כנפות, את המצוה הפסיד אבל לא עבר על מצוה זו.
מותר גם ללכת עם ציציות מתחת לבגדיו, ויותר נכון להוציאם מחוץ לבגדיו, שנאמר ״וראיתם אותו״.
אין הטלת התכלת בציצית מעכבת.
אין להכנס עם טלית לבית הכסא, אבל עם טלית קטן שלובש מתחת לבגדו יכול להכנס.
גופיות בעלות ארבע כנפות, אם רב הפתוח על הסגור, צריכות ציציות ויוצא בהן ידי המצוה.