בס"ד לפרשת יתרו התשע"ח
כשיתרו מציע למשה רבנו למנות שופטים שיישאו עימו בנטל העם, הוא מעלה ארבעה קריטריונים:
כא וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל-הָעָם אַנְשֵׁי-חַיִל יִרְאֵי אֱ-לֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת--שֹׂנְאֵי בָצַע; וְשַׂמְתָּ עֲלֵהֶם, שָׂרֵי אֲלָפִים שָׂרֵי מֵאוֹת, שָׂרֵי חֲמִשִּׁים, וְשָׂרֵי עֲשָׂרֹת. כב וְשָׁפְטוּ אֶת-הָעָם, בְּכָל-עֵת, וְהָיָה כָּל-הַדָּבָר הַגָּדֹל יָבִיאוּ אֵלֶיךָ, וְכָל-הַדָּבָר הַקָּטֹן יִשְׁפְּטוּ-הֵם; וְהָקֵל, מֵעָלֶיךָ, וְנָשְׂאוּ, אִתָּךְ.
אם כן הוא מציין ארבע מעלות:
1. אנשי חיל
2. יראי א-לוהים
3. אנשי אמת
4. שנאי בצע
צריך להבין מהם קריטריונים אלה.
1. אנשי חיל- לשיטת רש״י- עשירים. לרשב״ם- אנשי ממון וגבורה, שלא יגורו מפני איש. לשיטת הרמב״ן-זה הכלל הכולל כל שאר המידות, כאילו אמר אנשים הראויים להנהיג.
2. יראי א-לוהים-לשיטת הרמב״ן-שצריך הדיין לראות כאילו חרב מונחת לו בצווארו.
3. אנשי אמת-לשיטת רש״י בעלי הבטחה, אנשים אמינים. לשיטת הרמב״ן-אוהבים האמת ובוחרים בו, שלא יסכימו כי אם אליו. ושלא יקבלו טענה של שקר.
4. שנאי בצע-לשיטת רש״י -שונאים את ממונם בדין. לרשב״ם- שונאי שוחד וגזל.
אור החיים הקדוש מבאר שארבעת הדרגות
כנגד ארבעת המינויים הנזכרים של שרי אלפים, שרי מאות, שרי חמישים ושרי עשרות. וכך כותב:
כנגד שרי אלפים אמר אנשי חיל, תיבת חיל תגיד עוצם השלמת האושר והמידות והגבורה וכללות השלימות, כי כן צריך להיות שר האלף, וכנגד שרי המאות אמר יראי א-להים כי לצד פרט זה לא יצטרך כל כך אלא כשיהיה ירא א-להים ראוי להתמנות שר למאה,..
האלפים אלא שנוסף בהם פרטים אחרים שאין צורך להם בשר המאה, וכנגד שרי חמשים אמר אנשי אמת שיספיק לגדר זה הגם שלא השיגו לבחינה זו של יראת עוצם הדין אלא שיהיו אנשי אמת שישתדלו על העמדת האמת לבל תהיה נעדרת, וכנגד שרי עשרות אמר שונאי בצע די להם גדר זה ובזה יהיו ראויים להיות שרי עשרות, ודקדק לומר שונאי פירוש כי יהיה להם הדבר שנאוי לא שיצטרכו להרחיק תאוותם כי לאלה יש חשד שינוצחו מהרשע המפתה וכל מדות הג' ישנם באנשי חיל, וכל מדות הב' ישנם ביראי א-להים, ומדת שונאי בצע ישנה באנשי אמת והם זו למעלה מזו,..(עד כאן מדברי אור החיים)
יוצא לשיטתו שהדרגה הנמוכה הינה של שונאי בצע, ולשררות פשוטות די בה. אנשים שלא רוצים לדעת בכסף שאיננו שלהם. מעליה נמצאת דרגת אנשי אמת. אנשים שמקפידים לומר אמת, שיש להם אמינות. אותם כבר אפשר למנות לתפקיד בכיר יותר של שרי חמישים. מעליהם נמצאת מדרגת יראי אלוהים. הם חיים בתודעה שיבוא יום והם יתנו את הדין על כל מעשיהם, לכן יזהרו ביותר במעשיהם שלא יגרם עוול למישהו בגינם. אותם אפשר למנות לשררה בכירה יותר , לשרי מאות. ואנשי החיל כוללים את כולם, הם שונאי בצע ואנשי אמת. הם יראי אלוהים ובעלי כוח וגבורה ללחום נגד כל העוולה.
ולכאורה נראה לומר בהיפך מדעת אור החיים הקדוש שאלו הדרגות עולות מלמטה למעלה :
1. אנשי חיל-זו מידת הגבורה וכלולה בה בחינת הציווי לא תגורו שנאמרה לדיינים. היא הבסיס לכל הצלחה שהיא בחיים, לא רק לדיינים.
2. יראי א-לוהים - הגבורה לבדה לא מועילה לתפקיד השופט , בלא יראת ה׳ המכוונת את הגבורה לכיוון החיובי, שהרי גם לשודדים, פושעים וכדו׳ יש גבורה. היראה קרובה במובנה לענווה. ובקיומה האדם ירא לעשות עול במשפט, ביודעו שהוא ייתן בבוא היום על כך את הדין.
3. אנשי אמת-שתי המעלות הקודמות לא יועילו אם אינו איש אמת, אגב לא אמר כאן חכמים, אבל אמר אנשי אמת, המחפש את האמת ימצאנה. אבל אין ודאות שהחכם ימצאנה אם אינו רודף אמת וצדק. ועוד שהחכמה ניתנת לרכישה בהמשך, ובכלל חוקי התורה והמשפט העברי טרם היו ידועים לאף אחד בשלב זה.
4. שונאי בצע- כי בלא תיקון חמדת הממון, אף איש אמת וירא שמים עלול ליפול. ונראה על פי סדר הדברים שמעלה זו נבנית על בסיס הקודמות, צריך לה גבורה ענווה ורדיפת אמת כדי לקנותה. היא הקשה שבכולן והמשיג אותה כבר זכה להשיג את קודמותיה. לכן אמרה התורה על השוחד, כי השוחד יעוור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקים.
ונראה לענ״ד ליישב הדברים כך: אמנם כל המעלות הללו צריכות זו לזו. אמנם שנאת הבצע הינה במוחין של האדם ואילו אנשי החייל ברובד נפשי נמוך יותר, אבל באמת בהתבוננות על גדולי הדורות אנו מוצאים שגדולי ישראל האמיתיים היו אנשי חייל. גדלות האדם מתחילה מגבורתו. אף משה רבינו נבחן וניכר בראשית דרכו במידת גבורתו וכך דוד המלך ועוד רבים ממנהיגי וגדולי ישראל. אם נבין שהגיבור האמיתי הוא הכובש את יצרו, אזי בגבורתו יוכל להכניע את כוחותיו לריבונו של עולם ולבנות בנפשו את רדיפת האמת ושנאת הבצע.
המעניין בכל הרשימה הזו, שכל כולה עוסקת רק במעלות המידות של השופטים ובכלל לא באוצר הידע שלהם. זה מדהים לראות כמה שונה התפיסה מהמקובל לחשוב היום.
היום בוחנים כמעט אך ורק את הידע של המועמדים להיות שופטים, ואין שמים לב למידות האנשים, ובכלל לא ליראת הא-לוהים שבם ולגבורתם.
בברכה בעז מלט