בס"ד לפרשת נח התש"פ
בפרשה מתואר שהמבול התחיל בחודש השני בשבעה עשר יום לחודש. ככלל בכל התנ"ך מיספור החודשים הולך על פי ניסן, דהיינו ניסן תמיד החודש הראשון ואם כן אייר הוא החודש השני. ברם התורה חתמה לנו זאת ביציאת מצרים כשאמר לנו ה' החודש הזה לכם ראש חדשים, ומסתבר שלפני כן הספירה הייתה שונה מזו. מצד שני אפשר לומר שכיוון שהתורה נכתבה על ידי משה רבנו לאחר הציווי על קביעת חודש ניסן לראש החדשים, אזי גם בחומש בראשית הקפיד משה רבנו על הכלל הזה וכשכתב בחודש השני התכוון לחודש אייר.
בתלמוד מובאת מחלוקת בין רבי אליעזר לרבי יהושע בנושאים רבים שהמשותף להם היא המחלוקת סביב שני ראשי השנה: א בתשרי וא' בניסן. לדעת רבי אליעזר בתשרי נברא העולם. ממילא ברור שהחודש השני הוא חודש חשון בו התחיל המבול. בתשרי אף עתיד עם ישראל להיגאל. ולשיטתו הגאולה תלויה בתשובה. לעומתו רבי יהושע טוען שהעולם נברא בניסן. המבול התחיל בחודש השני הוא חודש אייר. בניסן נגאלנו ממצרים ובניסן אנו עתידין להיגאל, והגאולה לא תלויה בתשובה.(המחלוקת שלהם נסובה על נושאים נוספים עיין שם במסכת ראש השנה דפים יא-יב)
שיטת רבי אליעזר- העולם נברא בתשרי. מידת הדין שלטת. כשהעולם לא עומד בדין השם מביא מבול. גם הגאולה העתידה תהיה בדין ותלויה בתשובה שלנו, לכן עתידים להיגאל בתשרי. שיטתו רמוזה כבר בשמו, אליעזר. ה' עוזר למי שעוזר לעצמו. לה' יש צפיות גבוהות מאיתנו, הוא מעריך אותנו ומאמין בנו שאנו נבחר להיות שותפים במלאכת תיקון עולם.
שיטת רבי יהושע- ה' ברא את העולם ברחמים ובחסד. העולם נברא בתחילת ניסן. המבול התחיל בחודש אייר והיה בקייץ. אמנם אין זו תקופת הגשמים, אבל מתוך שבני האדם שינו את מעשיהם, שינה הקב"ה עליהם מעשה בראשית. הגאולה העתידה גם תהיה ברחמים ולכן תהיה בניסן. גם כאן השקפתו רמוזה בשמו, השם הוא יושיע. להושיע זה הרבה יותר מלעזור.
מובא שם בגמרא תנו רבנן: חכמי ישראל מונים למבול כרבי אליעזר ולתקופה כרבי יהושע.
יוצא מהמאמר הזה שהם מחזיקים משתי השיטות. כיצד זה יתכן? תכלס העולם נברא בניסן או בתשרי?
התוספות גם מפרש שיש אמת בשתי השיטות. ומסביר שבתשרי עלה במחשבה לברוא העולם. בניסן נברא העולם בפועל.
הסבר התוספות מתיישב יפה עם הראיות מהפסוקים שהחכמים הביאו לשיטתם : רבי אליעזר הביא ראיה שהעולם נברא בתשרי מהפסוק וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, תַּדְשֵׁא הָאָרֶץ דֶּשֶׁא עֵשֶׂב מַזְרִיעַ זֶרַע, עֵץ פְּרִי עֹשֶׂה פְּרִי לְמִינוֹ, אֲשֶׁר זַרְעוֹ-בוֹ עַל-הָאָרֶץ; וַיְהִי-כֵן.( בראשית א,יא). איזהו חודש שהארץ מוציאה דשאים ואילן מלא פירות? הוי אומר זה תשרי.
ולעומתו רבי יהושע מביא ראיה מהפסוק הבא:
וַתּוֹצֵא הָאָרֶץ דֶּשֶׁא עֵשֶׂב מַזְרִיעַ זֶרַע, לְמִינֵהוּ, וְעֵץ עֹשֶׂה-פְּרִי אֲשֶׁר זַרְעוֹ-בוֹ, לְמִינֵהוּ; וַיַּרְא אֱלֹהִים, כִּי-טוֹב. באיזה חודש הארץ מוציאה דשאים...ניסן. והנה הפסוק של רבי אליעזר מדבר על הציווי של השם, היינו התכנון. ואילו הראיה של רבי יהושע היא מהפסוק המדבר על הביצוע.
אלא שגם אחרי דברי התוספות נשארו קשים, למה אנו מונים את השנים של קיום העולם לחודש תשרי אם בפועל הביצוע היה בניסן?
שתים שהן ארבע:
מובא בריש מסכת שבת יציאות השבת שתים שהן ארבע. וכן בעוד מקומות. והחלוקה הזו משקפת עולם ומלואו.
דוגמא: יש מחלוקת בין הקב" ה לבין עם ישראל
הקב"ה אומר לנו שובו אלי ואשובה אליכם. ואילו ישראל אומרים לה' השיבנו ה' אליך ונשובה. ושתי האמירות האלו נהיות לארבעה שלבים:1 ישנו קול פנימי עמוק המהדהד בעולם, שובו אלי...2. עם ישראל חש בקול הזה ולכן אומר להשם השיבנו השם אליך ונשובה, לא כבריחה מאחריות אלא הכרה שמבלעדי עזרת השם איננו יכולים לפעול כלום. 3. השם קורא לנו שנית עכשיו שאתם מבקשים לשוב אלי , הריני נוסך בכם כוח להצליח לשוב. ואני מאמין בכם שאתם יכולים לשוב. 4 עם ישראל אכן שב אל השם.
וכך במחלוקת רבי אליעזר ורבי יהושע על הגאולה האם תלויה בתשובה או לא. אפילו שפשט הסוגיא מכריעה שהגאולה לא תלויה בתשובה, ואכן עיננו הרואות שהגאולה מתקדמת ב"ה אפילו שחלקים גדולים בעם ישראל לא שבו עדין בתשובה, לפחות לא במובן הדתי. בכל אופן גם רבי יהושע מסכים שהתשובה בו תבוא עם התקדמות מהלך הגאולה. היא לכל הדעות חלק מהגאולה. ואחרי התשובה הזו שוב מופיעה התערבות השם המעלה את הגאולה לקומה גהוהה יותר ולכן גם אנו מוצאים את 4 השלבים בתהליך הגאולה כפי שמתואר בדברים פרק ל'.
על פי זה נראה לי לומר כך:
1. בתשרי עלה במחשבה לברוא העולם במידת הדין
2. בניסן נתלו המאורות והתחילה הבריאה הקוסמית
3. בא' תשרי נברא אדם הראשון
על פי הצעה זו המחלוקת של החכמים הינה היכן לסמן את ההתחלה, האם בשלב עלית המחשבה או בשלב הראשוני של הביצוע. בדומה לזה במחלוקת על הגאולה והתשובה, כולם מסכימים שיש בגאולה גם תשובה שלנו וגם חסד השם, המחלוקת היא מהיכן מסמנים את תחילת הגאולה, או מה העיקר בגאולה פועל השם או ההשתדלות שלנו. לכן גם כיום למרות שלכולי עלמא אנו בתוך תהליך הגאולה, ישנם רבנים שטוענים שאנו עדיין בגלות וישנם שקוראים לתקופתנו ראשית צמיחת גאולתנו או ימות המשיח.
בחזרה למבול, הפסוק אומר: וַיֹּאמֶר אֱ-לֹהִים לְנֹחַ קֵץ כָּל בָּשָׂר בָּא לְפָנַי כִּי מָלְאָה הָאָרֶץ חָמָס מִפְּנֵיהֶם וְהִנְנִי מַשְׁחִיתָם אֶת הָאָרֶץ.
תחילת הפסוק מציין שקץ כל בשר בא, משמע בא מעצמו אל השם, האנושות הביאה זאת על עצמה - זה מתאים לשיטת רבי אליעזר. והמשך הפסוק אומר הינני משחיתם את הארץ- זו פעולה אלוקית יזומה שלא לפי טבע העולם- הניסוח הזה מתאים לשיטת רבי יהושע שהמבול בא בחודש אייר, שלא כטבע העולם.
בהסברי זה באתי ליישב את מנהגנו שאנו סופרים ימות עולם לתשרי בפשיטות כי האדם נברא בא בתשרי. ואת ברכת החמה אנו מברכים בניסן כשיטת רבי יהושע כי הקוסמוס נברא בניסן. על פי קו זה אני מבין שגם בעתיד בהמשך הגאולה אנו צפויים למצוא גם נקודת ציון משמעותית של הגאולה בתשרי וליתר דיוק בסוכות. גם צפויים לראות נס הצלה גדולה שיהיה בניסן בליל הסדר בע"ה.