גד גדוד יגודנו והוא יגוד עקב
בס"ד
איזו ברכה קיבל גד, ומה רומז כאן יעקב אבינו?
מובא בחז"ל שיעקב אבינו רצה לגלות לבניו את הקץ ונתכסה ממנו. אפשר להבין שהוא לא הצליח לראות וממילא גם לא גילה, אבל אפשר להבין שיעקב אבינו ראה אבל אמר את דבריו בלשון נסתרת, גילה ולא גילה. מה הכוונה לגלות את הקץ?
מבאר השם משמואל (שנת תרפ"א) היינו מעשים טובים המסוגלים ביותר להביא את הגאולה. דהיינו כיוון שאם זכו ישראל אז הגאולה תוחש, אז חשוב לדעת כיצד נוכל לזרז הגאולה. גם הרב קוק מבאר בסגנון דומה את ענין גילוי הקץ.
ובכן מה הרמז שיעקב אומר לנו בברכת גד?
אבל ראשית הבה ננסה להבין את שמו, גד, מה פירושו?
י"א שלאה קראה שמו גד מפני שעתה כבר יש לה גדוד של ילדים(א"ע). י"א שגד פרושו מזל, כמו מזל טוב(גם מובא בא"ע), ברבות מהשפות הביטוי גד,גוד,גיט משמעותו טוב, מזל טוב או אף הא-לוהים הטוב. י"א שהשורש בגד ואז פרושו בגידה או ביגוד, לאה הרגישה שבנתינת זלפה שפחתה ליעקב יש סוג של בגידה, ודוקא כך,על ידי נתינת זלפה היא ציפתה לזכות לרחמי שמים, ואכן כך היה. י"א שגד בא משורש גדד שפרושו לחתוך, כמו גדיד תמרים, גם בארמית לגוד פרושו לכרות, וגד נקרא כך כי הוא כבר נולד מהול.
גד נחל בעבר הירדן המזרחי והיה צריך להתמודד מול גדודים של אויבים שצבאו עליו, גם שבט גד יצא חלוץ לפני המחנה לכיבוש עבר הירדן המערבי, למרות שהיה החלוץ, כל לוחמיו שבו בשלום לביתם, שבו לעקבם. וכך כותב רבינו בחיי: גד גדוד יגודנו- שבח אותו בגבורה ואמר כי יהיו לו מלחמות רבות וגדודים יבאו עליו והוא יגוד עקב, כלומר באחרונה הוא ילך בגדודו עליהם ויתגבר, או פי' והוא יגוד עקב והוא יכריתם באחרונה מלשון גדו אילנא,(ע"כ)
האם הניצחונות המזהירים של בני גד היו מפני חוסנו וכוחו?
מי השילוח טוען להיפך, הוא אומר שדוקא מתוך חולשתו באה הצלחתו וכך כותב: גד גדוד יגודנו . גד מורה על קטנות, שנולד בקטנות מאוד, ולכן קראה שמו גד מלשון גרגיר קטן. ולכן ברכו יעקב אבינו בצוותא גדוד יגודנו, שיהיה אוהב צוותא, וממילא כשיתחבר לרבים יהיה לו שלימות, כי כל הטובות וכח וגבורה נכלל בהתחברות ושלום ואחדות.( חלק ב, פרשת ויחי)
לימוד גדול מאוד מלמדנו מי השילוח, אם נכיר בחולשתנו, במה שאנו, מתוך כך נדע את הדרך להשגת השלמות שלנו, נמצא שדוקא החסרון והחולשה הוא גם המעלה. שבט גד הכיר בחולשתו והבין שהצלחתו תבוא רק אם ידע להתאגד, להתגודד. הוא בנה את הגדודים העבריים הראשונים.
מה אומר לנו כאן יעקב אבינו בדברו על העקב?
עקב בכל מקום בתורה רומז לעקבתא דמשיחה. וכך מובא במדרש רבה: אֵין זֶה מֵבִיא אֶת הַגְּאֻלָּה אֶלָּא מִגָּד, שֶׁנֶּאֱמַר (בראשית מט, יט): גָּד גְּדוּד יְגוּדֶנוּ וְהוּא יָגֻד עָקֵב, לְאוֹתוֹ שֶׁהוּא בָּא בְּעָקֵב (מלאכי ג, כג): הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֶת אֵלִיָּה הַנָּבִיא, שֶׁהוּא מִשֵּׁבֶט גָּד, לְכָךְ נֶאֱמַר: וְהוּא יָגֻד עָקֵב.(בראשית רבה צט,יא)
מה הקשר בין שבט גד ואופיו לבין אליהו הנביא?
כמו שראינו גד מתוך תודעת קטנות למד להתאגד ולהתאחד, אליהו הנביא ילמד את כולנו להתאגד ולהתאחד. וכך כותב מי השילוח :
בזמן שיצטרך לקבץ את ישראל אז הוא יאגוד ויקשור את כל ישראל, וממנו יבא כל מיני שמחה לישראל, כי אליהו הוא משבט גד כנזכר במדרש.(מי השילוח חלק א,ויחי)
בעל המאור ושמש אפילו מרחיב את היריעה ואומר:
יבא אליהו מתושבי גלעד שהוא מגד כנ"ל גדוד יגודנו פי' שיאסוף ויעשו אגודה כולם שיעשו שלום בין כולם שלא יהי' מחלוקת בעולם וזה גדוד יגודנו הוא לשון אגודה שיעשו כולם אגודה בשלום וקאמר אימתי יהיה זה לזה אמר והוא יגוד עקב פי' מה שיעשה אגודה זה יהיה בסוף עקב דהיינו בעקבות משיחא.(ע"כ)
הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ לָכֶם אֵת אֵלִיָּה הַנָּבִיא לִפְנֵי בּוֹא יוֹם יְ-הוָה הַגָּדוֹל וְהַנּוֹרָא. וְהֵשִׁיב לֵב-אָבוֹת עַל-בָּנִים, וְלֵב בָּנִים עַל אֲבוֹתָם פֶּן אָבוֹא, וְהִכֵּיתִי אֶת הָאָרֶץ חֵרֶם. (מלאכי ג,כג-כד)
שבת שלום בעז מלט