פרשת וירא פותחת בתיאור חם "וַיֵּרָא אֵלָיו יְ-הֹוָה בְּאֵלֹנֵי מַמְרֵא וְהוּא יֹשֵׁב פֶּתַח־הָאֹהֶל כְּחֹם הַיּוֹם"
ההמשך מתאר כניסה של מלאכים מחופשים לערבים לאוהל של אברהם,על הכנסת האורחים ועל הבשורה הגדולה שהם מביאים לאברהם ושרה על הילד, בן זכר שיוולד להם, כעת חיה בשנה הבאה. אבל למה חשוב לספר לנו שהיה אז יום חם?
חז"ל כבר שאלו זאת וכך מובא בתלמוד, וירא אליו ה' באלוני ממרא והוא יושב פתח האוהל כחום היום. מאי כחום היום ? אמר רבי חמא בר' חנינא אותו היום יום שלישי של מילה של אברהם היה, ובא הקב"ה לשאול באברהם. הוציא הקב"ה חמה מנרתיקה כדי שלא יטריח אותו צדיק באורחים (מסכת בבא מציעא פו ע"ב)
יש כאן כמה דברים לא ברורים, א. למה הקב"ה צריך לבוא לאברהם אבינו לשאול בשלומו? ב. אם הקב"ה מחמם את העולם שאברהם לא יטרח באורחים, למה הוא מטריח אותו לארח מלאכים?
הרמב"ן מבאר את פשר הפגישה הזו של אברהם אבינו עם הקב"ה ואומר:
וזה גילוי השכינה אליו למעלה וכבוד לו כענין שבא במשכן ויצאו ויברכו את העם וירא כבוד ה' אל כל העם (ויקרא ט כג) כי מפני השתדלותם במצות המשכן זכו לראיית השכינה, ואין גלוי השכינה כאן וכאן לצוות להם מצוה או לדבור כלל אלא גמול המצוה הנעשית כבר, ולהודיע כי רצה האלהים את מעשיהם כענין שנאמר (תהלים יז טו) אני בצדק אחזה פניך אשבעה בהקיץ תמונתך, וכן ביעקב אמר (בראשית ל״ב:ב׳) ויפגעו בו מלאכי אלהים ואין שם דבור ולא שחדשו בו דבר רק שזכה לראיית מלאכי עליון וידע כי מעשיו רצויים, וכן היה לאברהם בראיית השכינה זכות והבטחה…(רמב"ן על הפסוק)
מדברי הרמב"ן למדנו שישנם שני סוגים של התגלות ה' לאדם: הסוג הראשון כדי לצוות את האדם בדבר מה והסוג השני הינו תכליתי ולא אמצעי, והמטרה שלו הוא: לגלות את חיבת השם לאותו אדם.
אור החיים הקדוש מרחיב עוד יותר את היריעה ואומר:
ונראה כי כוונת הכתוב הוא שבא להודיע שהשרה ה' שכינתו עליו ונעשה מרכבה לשכינה, ותמצא שאמרו ז"ל (ב"ר פמ"ז) שהאבות מרכבה לשכינה. והוא אומרו וירא אליו ה' שגילה ה' שכינתו אליו, ולזה הקדים תיבת אליו להזכרת ה' לומר שנתגלית עליו השכינה מה שלא נשמע באומרו וירא ה' אליו כי ה' יפסיק בין הגילוי למתגלה בו והבן. ולזה תמצא שלא נאמר עוד וירא בכל הנבואות הנאמרות לאברהם אחרי זאת אלא ויאמר ה' כי מצוי הוא לפניו עטרה לראשו:... עוד ירצה כי באמצעות המילה נראה ה' אליו בשלמות כללות אור עליון, כי יש בבחינת הראיה ברוך הוא הדרגות זו למעלה מזו ומה שהשיג אחר המילה היא נבואה שלימה, וזה הודיענו הכתוב באומרו וירא אליו ה' ולא אמר וירא ה' אליו שנתכוון לומר כי מה שהגיע מהראיה אליו היא כל בחינת הוי"ה שם הנכבד ולזה הקדים אליו ואחר כך הזכיר המושג מה שלא היה נשמע אם היה מקדים להזכיר השם קודם שיזכיר תיבת אליו ודו"ק:
הרב חרל"פ זצ"ל מבאר את השינוי שהתחולל באברהם אבינו כאשר עשה ברית מילה, "שמקודם היתה קדושתו רק מחמת הטוב שעשה, אבל אחר כך בגלל שנתקדש קדושה עצמית בגלל זה זכה לפעול טוב." (מי מרום בראשית מאמר כה)
פירוש: בהתחלה בזכות זה שהוא עשה מעשים טובים הוא קיבל להשיג קדושה, ומאז שעשה ברית מילה ההפך, בזכות שהוא השיג קדושה, הוא זכה לעשות מעשים טובים.
ממשיך הרב חרל"פ ומבאר שכאן שה' בא לאברהם לא על מנת לצוות עליו משהו, אלא בא ה' לחדש לו התגלות כללית התגלות - בבחינת כנסת ישראל.(שם מאמר כז)
למדנו עד כאן, בזכות עלייתו של אברהם אבינו לארץ ובזכות ברית המילה הוא זכה לקבל נבואה תכליתית בה עצם המפגש עם הקב"ה הוא עצמו המטרה, מטרה שמשמעותה להיות מרכבה לשכינה,מטרה שזכה בה לנבואה שלמה שתלוה אותו מכאן והילך לכל חייו.
עכשיו ניגש לשאלות הטמפרטורות הגבוהות ששררו באותו היום, ולהבנה מדוע ה' מטריח את אברהם החולה לארח מלאכים?
עונה הרב חרל"פ "אבל מפני שאז באה ההתגלות הכללית שהיא ההתגלות של כנסת ישראל כפי מה שתתגלה ותצא לפועל לעתיד לבוא בעת התיקון, שתשוב ההויה כולה לתיקונה ולשכלולה כמו לפני החטא ועוד יותר, ברז "אשת חיל עטרת בעלה" (משלי יב,ד) ובאמת הגיע אז גם הזמן של יציאת חמה מנרתיקה שהוא כלפי מה שבששת ימי המעשה נאמר "וירא אלהים את האור כי טוב" (בראשית א,ד), ראה שאין העולם כדאי הוא לו עמד וגנזו לעתיד לבוא (חגיגה יב). ובו ביום שהגיע אברהם לגילוי ההתגלות הכללית - הוציא הקב"ה אז את האור מגנזיו ויצאה חמה מנרתיקה.
למדנו שחום היום שזכה לו אברהם אבינו קשור בקשר הדוק עם הפיכתו למרכבה לשכינה, עם מדרגת הנבואה שזכה לה בשלב זה. מדרגה זו כבר פטרה אותו מהצורך להתעסק בהכנסת אורחים, בבחינת מצות בטלות לעתיד לבוא, כי הטבע כבר מתוקן ולא צריך למצוות. אמנם אברהם אבינו רץ וטרח בהכנסת אורחים למרות זאת, כי זה כבר נהיה הטבע שלו.
המסקנה שנוגעת אלינו: שכך גם יהיה בגאולה השלמה ,ה' יוציא חמה מנרתיקה ומצוות יהיו בטלות -יסתיימו התיקונים, אבל הטבע שלנו יגרום לנו להמשיך ולעשות את הטוב בטבעיות ללא ציווי על כך. האתגר שלנו לפני שה' מוציא חמה מנרתיקה, הוא לבנות בית לאורות, להכין כלים כדי שהאור הגדול שיאיר בעולם לא יזיק לנו חלילה כמו סדום ועמורה שהוצאת חמה מנרתיקה הביאה עליהם גפרית ומלח, אלא יהיה לנו לצדקה ומרפא. וְזָרְחָה לָכֶם יִרְאֵי שְׁמִי שֶׁמֶשׁ צְדָקָה וּמַרְפֵּא בִּכְנָפֶיהָ…(מלאכי ג,כ)