בס"ד
שאלה:
אנו עדים בתקופה האחרונה לפגיעה קשה בשבת במרחב הציבורי. עוד ועוד עיריות פותחות תחבורה ציבורית בשבת. עוד ועוד מרכזי קניות נפתחים בשבת, עוד ועוד אנשים נדרשים לחלל שבת על ידי מקומות העבודה שלהם. והשבת שהיא אחד המאפיינים הכי בולטים של עם ישראל בעולם, מאבדת את מקומה במרחב הציבורי. מה קורה פה? ומה אפשר לעשות כנגד זה?
שנים מבלבלים לנו את המוח בטענה שתרבות הצריכה הינה מנוע הצמיחה של המשק. האם זה אכן כך? האם אין מנועים יותר בריאים?
החברה סובלת קשה מ ״תרבות הצריכה״, בהשפעת כלי התקשורת הפרסומות והחמדות הצבור מרבה לקנות מוצרים חסרי תועלת, למלא את ביתו במכשירים ממכשירים שונים שאינם שימושיים. כנ״ל בגדים ושאר חפצים.
פעמים אף נכנסים לחובות ולתשלומים רבים. ואם חלילה רמת ההכנסות יורדת, צ׳קים חוזרים ועיקולים צצים, אזי פונים לצלצולי פעמונים.
רבים האנשים הנמכרים לעבדים, בשביל מה זה? האם שווים כל הלחצים והשעבודים הנובעים ממרדף הדמים?
ואז שולפים את השפן: זהו מנוע הצמיחה של המשק! ככל שאנשים יקנו יותר מוצרים כך הכלכלה יותר תצמח ותפרח.
כן, בטוח זה כך?
והאם אין מנועים אחרים יותר חיוביים?
הפרשה האחרונה שבספר שמואל (שמואל ב, כד) עוסקת במפקד אומלל שעורך דוד המלך. לאחר שהוא מונה את ישראל לבו נוקפו והוא מבין שחטא בזה ומתפלל לה׳ שיסלח לו. הקב״ה שולח את גד הנביא אל דוד המלך ואומר לו לבחור איזה עונש יוטל על ישראל:
יא} וַיָּקָם דָּוִד בַּבֹּקֶר (פ) וּדְבַר יְ-ה-וָ-ה הָיָה אֶל גָּד הַנָּבִיא חֹזֵה דָוִד לֵאמֹר: {יב} הָלוֹךְ וְדִבַּרְתָּ אֶל דָּוִד כֹּה אָמַר יְהוָה שָׁלֹשׁ אָנֹכִי נוֹטֵל עָלֶיךָ בְּחַר לְךָ אַחַת מֵהֶם וְאֶעֱשֶׂה לָּךְ: {יג} וַיָּבֹא גָד אֶל דָּוִד וַיַּגֶּד לוֹ וַיֹּאמֶר לוֹ הֲתָבוֹא לְךָ שֶׁבַע שָׁנִים רָעָב בְּאַרְצֶךָ אִם שְׁלֹשָׁה חֳדָשִׁים נֻסְךָ לִפְנֵי צָרֶיךָ וְהוּא רֹדְפֶךָ וְאִם הֱיוֹת שְׁלֹשֶׁת יָמִים דֶּבֶר בְּאַרְצֶךָ עַתָּה דַּע וּרְאֵה מָה אָשִׁיב שֹׁלְחִי דָּבָר:
אתה רוצה שבע שנות רעב או שלושה חודשי תבוסה צבאית או שלושה ימי דבר בארץ?
תשובת דוד נכנסה לסידור התפילה שלנו וכך ענה:
יד} וַיֹּאמֶר דָּוִד אֶל גָּד צַר לִי מְאֹד נִפְּלָה נָּא בְיַד יְ-ה-וָ-ה כִּי רַבִּים רַחֲמָיו וּבְיַד אָדָם אַל אֶפֹּלָה:
בס"ד י"א חשון התשע"ה
לכאורה יש בעולם כמות מסה עצומה. כדור הארץ כולו הינו פרור לעומת השמש וגם היא קטנה לעומת שמשות אחרות, ונעבור לגלקסיות שבכל אחת מהן מיליוני שמשות, ואיננו יודעים כמה כאלה עוד ישנן ביקום.
לעומת זאת אם נבחן את אותה שאלה אבל נבחן את אחוז המסה מכלל נפח היקום, אזי נגלה שהמסה תופסת אחוז השואף לאפס. באסטרונומיה פשוט שהכוכבים תופסים נפח אפסי , גם בחקר האטום רואים את אותו דבר. ז״א גם הכוכבים עצמם כמעט ואין בהם כלל מסה וכמעט הכל הינו ריק. על פי זה אמר איזה מדען שלו ניתן היה לרכז את כל המסה במקום אחד היה יכול לרכז את כול המסה שביקום באגרוף אחד.
מה ענינה של מצוה זו? מדוע פעמים רבות בהיסטוריה גזרו אומות העולם עלינו לבלתי עשות ברית מילה דוקא? במה זכתה מצוה זו שתקוים כמעט על ידי כל ישראל, למרות שהיא כלל לא קלה לביצוע, ואנו עושים אותה לילדינו בלי לשאול אותם לרצונם ועושים להם צער בברית. גם בעשותנו ברית אנו מכריזים כלפי הבורא שהוא עשה עבודה לא שלמה, שהוא ברא בגופנו חלק שאינו טוב. עוד צריך להתבונן מדוע המצוה הינה ביום השמיני לחיי התינוק?