בס"ד ערב ראש השנה התשפ"ב
בכל החגים מלבד ראש השנה אין נוהגים בארץ ישראל לחוג יום טוב שני, ולכן גם שמו "יום טוב שני של גלויות". במה שונה ראש השנה שבו אנו כן עושים שני ימים טובים אף בארץ ישראל, הלא מהתורה נצטווינו רק ביום אחד?
בס"ד
ערב ראש השנה התשפ"ב
כבר דיברנו בעבר כי החגים הינם הארות מימות המשיח, טעימות מהעידן המתוקן. וכל חג וחג מביא עמו טעימה מסוג מה והכנה מצד מה לימות המשיח. אם כן איזו טעימה נותן לנו ראש השנה מימות המשיח ואיזו הכנה אנו אמורים לעשות ביום קדוש זה?
בס"ד ערב ראש השנה התשפ"א
אנו אומרים בתפילות ראש השנה את התפילה:
הַיּוֹם הֲרַת עוֹלָם
הַיּוֹם יַעֲמִיד בַּמִּשְׁפָּט כָּל יְצוּרֵי עוֹלָם
אִם כְּבָנִים אִם כַּעֲבָדִים
אִם כְּבָנִים רַחֲמֵנוּ כְּרַחֵם אָב עַל בָּנִים
וְאִם כַּעֲבָדִים עֵינֵינוּ לְךָ תְלוּיוֹת
עַד שֶׁתְּחָנֵּנוּ וְתוֹצִיא כָאוֹר מִשְׁפָּטֵנוּ
אָיוֹם קָדוֹשׁ
הרת עולם=הריון העולם=לידת העולם. כך אנו אומרים בתפילה אבל בתלמוד מובאת מחלוקת בנוגע לזה:
תניא רבי אליעזר אומר בתשרי נברא העולם, בתשרי נולדו אבות, בתשרי מתו אבות, בפסח נולד יצחק, בראש השנה נפקדה שרה רחל וחנה, בראש השנה יצא יוסף מבית האסורין, בר"ה בטלה עבודה מאבותינו במצרים, בניסן נגאלו, בתשרי עתידין ליגאל
רבי יהושע אומר בניסן נברא העולם, בניסן נולדו אבות, בניסן מתו אבות, בפסח נולד יצחק, בר"ה נפקדה שרה רחל וחנה, בר"ה יצא יוסף מבית האסורין, בר"ה בטלה עבודה מאבותינו במצרים, בניסן נגאלו, בניסן עתידין ליגאל.[1]
בס״ד לקראת ראש השנה התשע״ח
אני מתקרבים ליום הדין הגדול, בו כל בריותיו של הקב״ה יעברו בדין. בטח יש הרבה סדרנים בשמים שמפקחים על כל ההמונים להכניס כל אחד ואחד בתורו הנכון.
כיצד מחלקים את הפתקים? מי יכנס ראשון ומי אחרון?
אומר משה בראשית פרשת נצבים:
{ט} אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם לִפְנֵי יְ-הֹ-וָ-ה אֱלֹהֵיכֶם רָאשֵׁיכֶם שִׁבְטֵיכֶם זִקְנֵיכֶם וְשֹׁטְרֵיכֶם כֹּל אִישׁ יִשְׂרָאֵל:
{י} טַפְּכֶם נְשֵׁיכֶם וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בְּקֶרֶב מַחֲנֶיךָ מֵחֹטֵב עֵצֶיךָ עַד שֹׁאֵב מֵימֶיךָ:
משה רבינו מדבר על כריתת ברית בין ישראל לבין אבינו שבשמים. מטרת ברית זו אומרים רבים מהפרשנים היתה ברית הערבות ההדדית. כל אחד ערב לבני ביתו, עירו ועמו כפי כוחו ומעמדו.