בס"ד עש"ק פרשת במדבר התשפ"א
פרשת במדבר עוסקת בין השאר בסידור חניית עם ישראל במבנה מסודר סביב המשכן:
וַיְדַבֵּ֣ר יְ-הוָ֔ה אֶל־מֹשֶׁ֥ה וְאֶֽל־אַהֲרֹ֖ן לֵאמֹֽר׃ אִ֣ישׁ עַל־דִּגְל֤וֹ בְאֹתֹת֙ לְבֵ֣ית אֲבֹתָ֔ם יַחֲנ֖וּ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל מִנֶּ֕גֶד סָבִ֥יב לְאֹֽהֶל־מוֹעֵ֖ד יַחֲנֽוּ׃[1]
אנו מבינים שבמחנה ובמדבר חשוב מאוד הסדר, דוקא כי המציאות חסרת סדר. חשוב שלכל שבט ומשפחה יהיה הדגל שלה כדי שהאנשים יוכלו בנקל לחזור לביתם אם הלכו לדבר מה. וכך כותב רש"י :
כָּל דֶּגֶל יִהְיֶה לוֹ אוֹת מַפָּה צְבוּעָה תְלוּיָה בוֹ, צִבְעוֹ שֶׁל זֶה לֹא כְצִבְעוֹ שֶׁל זֶה, צֶבַע כָּל אֶחָד כְּגוֹן אַבְנוֹ הַקְּבוּעָה בַחֹשֶׁן, וּמִתּוֹךְ כָּךְ יַכִּיר כָּל אֶחָד אֶת דִּגְלוֹ. חז"ל גם למדו מכאן ששמות האבות היו חקוקים על הדגלים. למה גם נצרכו אותם אותות/אותיות אבותם להיות על הדגלים?
בס"ד
מובא בפרשת במדבר:
וַיְדַבֵּ֣ר יְ-הוָ֔ה אֶל־מֹשֶׁ֥ה וְאֶֽל־אַהֲרֹ֖ן לֵאמֹֽר׃
אִ֣ישׁ עַל־דִּגְל֤וֹ בְאֹתֹת֙ לְבֵ֣ית אֲבֹתָ֔ם יַחֲנ֖וּ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֑ל מִנֶּ֕גֶד סָבִ֥יב לְאֹֽהֶל־מוֹעֵ֖ד יַחֲנֽוּ׃
בהמשך מופיע פרוט מדוקדק של סדר החניה, השבטים התחלקו לארבעה שלשות, ובכל שלשה יש את השבט המרכזי ובצידו שני שבטים נוספים. מגודל העיסוק ותשומת הלב לנושא נראה שיש חשיבות רבה לסדר הזה. ממילא יש לנו אתגר לנסות להבין את משמעות סדר החניה.
בס״ד לפרשת במדבר התשע״ט.
ספר במדבר הוא ספר המדבר, המדבר הוא מקום הספר, מקום שאיננו מקום יישוב, חשוף לסכנות, לחיות רעות, ולפעמים גם לשודדים ולאנשי בליעל, וגם ספר במדבר הוא ספר שמתאר בהרחבה נסיונות נפילות ומשברים , של עם ישראל. ודוקא במדבר ניתנה התורה.
ואכן, התורה נועדה בין השאר להדריך אותנו בדרך שהיא לעיתים דרך חתחתים , בחושך, בגלות. היא גם נותנת דרך תשובה לחוטאים. לזה נועד הספר הזה! התורה ניתנה למי שמסוגל ליפול, הסיפור של העולם הזה הוא סיפור של סולמות וחבלים עליות ומורדות נפילה ותקומה.
עולה השאלה, אלמלא היה עם ישראל חוטא, כלום צריך היה תורה, כלום צריך היה את ספר במדבר? על פניו לא. אלא שחז"ל אומרים שאם לא היו ישראל חוטאים היו מקבלים את כל חמישה חומשי תורה כולל ספר במדבר.?(נדרים כ"ב ע"ב)
בס״ד מובא במדרש רבה:
בשלושה דברים נתנה התורה:
במדבר,
באש,
ובמים.
במדבר דכתיב: ויבואו מדבר סיני.
באש דכתיב: והר סיני עשן כולו כי ירד עליו ה' באש.
במים דכתיב: גם עבים נטפו מים, מה אלו בחינם לעולם, אף דברי תורה בחינם לעולם. (עד כאן לשון המדרש).
המסר הפשוט של המדרש הינו שהתורה הינה הפקר לכולם, כל הרוצה ליטול יבוא ויטול. המייחד שלושה אלא שהם הפקר לכל.
להבדיל מדתות אחרות בהן התורה רק "שייכת" לחכמים, תורת ישראל נגישה לכל דכפין.
ויש להתבונן במדרש זה:
במדבר אני מבין אבל היכן מצאנו באש ובמים?