בס"ד הדרך לפסגה לפרשת ואתחנן התשפ"ב
וּבִקַּשְׁתֶּם מִשָּׁם אֶת־יְ-הֹוָה אֱלֹהֶיךָ וּמָצָאתָ כִּי תִדְרְשֶׁנּוּ בְּכׇל־לְבָבְךָ וּבְכׇל־נַפְשֶׁךָ׃(דברים ד,כט)
למה מתחיל בלשון רבים וממשיך בלשון יחיד?
וּבִקַּשְׁתֶּם מִשָּׁם, מאיפה? מה בא ללמד אותנו "מִשָּׁם"?
למה הפסוק משתמש בלשון מציאה שלכאורה לא מתאים,הייתי מצפה ל"והשגת"?
למה עובר הכתוב מלשון בקשה ללשון דרישה בחלקו השני?
בס"ד לפרשת ואתחנן התש"פ
בפרשת ואתחנן בנאומי הפרידה של משה רבנו לבני ישראל, מופיעים פסוקי מחץ. אימרות ההולכות איתנו כל הדורות, חלקן נכנסו לסידור התפילה שלנו ולחלומותינו. אחד מהם הוא הפסוק : וְיָדַעְתָּ֣ הַיּ֗וֹם וַהֲשֵׁבֹתָ֮ אֶל־לְבָבֶךָ֒ כִּ֤י יְ-הוָה֙ ה֣וּא הָֽאֱ-לֹהִ֔ים בַּשָּׁמַ֣יִם מִמַּ֔עַל וְעַל־הָאָ֖רֶץ מִתָּ֑חַת אֵ֖ין עֽוֹד׃ (דברים ד,לט) הזהר הקדוש לפרשת תרומה קס: רואה בו את תמצית האמונה היהודית, ונראה שכך ראו אותו עוד חכמים.
שאלותי:
למה אנו צריכים להשיב את ידיעתנו אל לבבנו?
מה פרוש "והשבת אל לבבך"? ולמה לא נאמר לבך?
מה המסר בדיבור יְ-הוָה֙ ה֣וּא הָֽאֱ-לֹהִ֔ים ?
מה מבטאים כאן השמים והארץ ?
בס״ד לפרשת ואתחנן התשע״ז
משה רבינו מתחנן אל השם יתברך שיירשהו לעבור את הירדן אפילו כאדם פשוט ובלבד שיראה את ההר הטוב הזה והלבנון, שיזכה לדרוך ולו פעם אחת בירושלים ובהר המוריה.
בכלל בני האדם מי שיש לו מנה רוצה שנים. אין אדם מת וחצי תאוותו בידו, כל אחד מאיתנו תמיד יש לו בקשות מה' שייתן לו עוד מתנות. משה רבינו מה עוד יכל לבקש מאת השם שאין לו כבר?
וְיָדַעְתָּ הַיּוֹם וַהֲשֵׁבֹתָ אֶל לְבָבֶךָ כִּי יְ-הֹ-וָ-ה הוּא הָאֱלֹהִים בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וְעַל הָאָרֶץ מִתָּחַת אֵין עוֹד:
בס״ד לפרשת ואתחנן שנת תשוע״ה
שתי שאלות:
1.מה הדגש בדברי משה רבינו שאומר וידעת היום, לכאורה לא היו חסרים דבריו אם היה אומר וידעת בלבד?
2.מה התוספת והשבות אל לבבך, וכי הידיעה לא מספקת שצריך גם להשיב אל הלב?
בפשט הדברים נראה שמשה רבינו בא לעורר את בני ישראל שבכל יום יזכירו לעצמם שהשם הוא האלוהים. ולא די בידיעת הדבר בשכל אלה עלינו גם להושיב את הדברים בליבנו, במקום משכן התאוות והרצונות. כי פעמים רבות אנו נופלים חלילה לא בגלל חוסר ידיעת האמת, אלה בשל חוסר השלמה/הזדהות בליבנו עם האמת.
עש"ק פרשת ואתחנן התשע"ה
מובא בפרשת ואתחנן:
וְאַתֶּם, הַדְּבֵקִים, בַּי-ה-וָ-ה, אֱ-לֹהֵיכֶם--חַיִּים כֻּלְּכֶם, הַיּוֹם.
הפסוק הזה חזק מאוד , הוא בעצם מלמדנו כיצד משיגים חיים ולכן כדאי לעיין בו היטב.
ראשית : מה הכוונה דבקים בה׳?
שנית מה חידוש באומרו היום, וכי לא הייתי חושב שחיים זה היום?
ועוד כיוון שהפסוק בא בהקבלה לאלו שאינם חיים כי נצמדו לבעל פעור, יש לעיין מה בין דבקים לבין נצמדים?
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְ-ה-וָ-ה אֱ-לֹהֵינוּ יְ-ה-וָ-ה אֶחָד: (דברים ו,ד)
כך פותח בדברים משה רבינו לבני ישראל בדיבור שהפך למרכזי בתפילותינו בכל הדורות. זכה להכנס גם למזוזות ולתפילין והוא מתמצת את אמונת היחוד של עם ישראל.
האם משה היה הראשון להשתמש בו?
רבי יונתן בן עוזיאל כותב בתרגומו על אתר כך:
וַהֲוָה כֵּיוַן דְּמָטָא זִימְנֵיהּ דְּיַעֲקב אָבוּנָן לְמִתְכַּנְשָׁא מִגּוֹ עַלְמָא הֲוָה מִסְתְּפֵי דִלְמָא אִית בִּבְנוֹי פְּסוּלָא קָרָא יַתְהוֹן וְשַׁיְילִינוּן דִּלְמָא אִית בְּלִבְּכוֹן עַקְמָנוּתָא אָתִיבוּ כֻּלְהוֹן כַּחֲדָא וַאֲמָרוּ לֵיהּ שְׁמַע יִשְרָאֵל אָבוּנָן יְיָ אֱלָהָנָא יְיָ חָד עָנֵי יַעֲקב וַאֲמַר בְּרִיךְ שׁוּם יְקָרֵיהּ לְעָלְמֵי עַלְמִין: (תרגום יונתן)
מסופר בפרשת ואתחנן:
וַיְהִי, כְּשָׁמְעֲכֶם אֶת-הַקּוֹל מִתּוֹךְ הַחֹשֶׁךְ, וְהָהָר, בֹּעֵר בָּאֵשׁ; וַתִּקְרְבוּן אֵלַי, כָּל-רָאשֵׁי שִׁבְטֵיכֶם וְזִקְנֵיכֶם. וַתֹּאמְרוּ, הֵן הֶרְאָנוּ יְ-ה-וָ-ה אֱלֹהֵינוּ אֶת-כְּבֹדוֹ וְאֶת-גָּדְלוֹ, וְאֶת-קֹלוֹ שָׁמַעְנוּ, מִתּוֹךְ הָאֵשׁ; הַיּוֹם הַזֶּה רָאִינוּ, כִּי-יְדַבֵּר אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם וָחָי. כא וְעַתָּה, לָמָּה נָמוּת, כִּי תֹאכְלֵנוּ, הָאֵשׁ הַגְּדֹלָה הַזֹּאת; אִם-יֹסְפִים אֲנַחְנוּ, לִשְׁמֹעַ אֶת-קוֹל יְ-ה-וָ-ה אֱלֹהֵינוּ עוֹד--וָמָתְנוּ. כב כִּי מִי כָל-בָּשָׂר אֲשֶׁר שָׁמַע קוֹל אֱ-לֹהִים חַיִּים מְדַבֵּר מִתּוֹךְ-הָאֵשׁ, כָּמֹנוּ--וַיֶּחִי. כג קְרַב אַתָּה וּשְׁמָע, אֵת כָּל-אֲשֶׁר יֹאמַר יְ-ה-וָה- אֱלֹהֵינוּ; וְאַתְּ תְּדַבֵּר אֵלֵינוּ, אֵת כָּל-אֲשֶׁר יְדַבֵּר יְ-ה-וָ-ה אֱ-לֹהֵינוּ אֵלֶיךָ--וְשָׁמַעְנוּ וְעָשִׂינוּ (דברים ה, יט-כג)
בני ישראל אומרים פסוקים אלה למשה רבנו במעמד הר סיני, הם נבהלו ופחדו לשמוע את דבר השם וביקשו ממשה שהוא ישמע את ההמשך, כי פחדו למות, ואחר כך הוא ימסור להם את רצון השם.
הקושי בפסוק כג׳ שמיד עולה בקריאתו, מדוע אמרו למשה ״ואת״ בלשון נקבה?
וּשְׁמַרְתֶּם, וַעֲשִׂיתֶם--כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם, לְעֵינֵי הָעַמִּים: אֲשֶׁר יִשְׁמְעוּן, אֵת כָּל-הַחֻקִּים הָאֵלֶּה, וְאָמְרוּ רַק עַם-חָכָם וְנָבוֹן, הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה.(דברים ד ו)
משה רבינו מדרבן את ישראל לשמור ולעשות את חוקי התורה, ומציין לנו שהם אלו שיביאו את העולם להכיר בחכמתנו.
אבל קשה למה הוא מציין דוקא את חלק התורה הנקרא חוקים, כזה שיביא להערכת העולם אלינו, הרי לכאורה ההפך הוא הנכון, דוקא החוקים שהינם החלקים הפחות מובנים והגיוניים לשכל האדם, הביאו את חכמי תבל לתקוף אותנו וללעוג לנו, וכיצד הם אלו שיעידו לעולם על חכמתינו?
א וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל, שְׁמַע אֶל-הַחֻקִּים וְאֶל-הַמִּשְׁפָּטִים, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְלַמֵּד אֶתְכֶם, לַעֲשׂוֹת--לְמַעַן תִּחְיוּ, וּבָאתֶם וִירִשְׁתֶּם אֶת-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר יְהוָה אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם, נֹתֵן לָכֶם. ב לֹא תֹסִפוּ, עַל-הַדָּבָר אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם, וְלֹא תִגְרְעוּ, מִמֶּנּוּ--לִשְׁמֹר, אֶת-מִצְוֹת יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר אָנֹכִי, מְצַוֶּה אֶתְכֶם.(דברים ד)
בדיבור זה בה משה רבינו ובעצם חותם את התורה, לבל תשתנה. אל תוסיפו על מצוותיה ואל תגרעו ממנה אפילו נביא א-לוהים אין לו רשות לשנות בתורה דבר, רק הותר לו להורות הוראת שעה, אך בסיומה כללי התורה יחזרו למסלולם הקבוע.
במבט ראשון זה נראה מפחיד, כיצד תורה קבועה תוכל להתמודד עם שינויי החיים, עם התפתחות העולם. אנו רואים היום שאחת הטענות הכי פופוליסטיות כנגד התורה ונושאיה, היא שהתורה מיושנת. למשל איסור עשיית מלאכה בשבת ובכללו איסור הבערת אש, מקובל על המשכילים שתרם לעולם ליצירת יום המנוחה השבועי, אין חולק על כך שהטיב לעולם, אבל האם לחיצה על מתג החשמל דומה למורכבות הבערת אש שבימי משה רבינו? וכהנה שאלות נוספות.
האם חוקי המשפט אמורים להשתנות עם הזמן? האם המשפט המוסר והצדק הינם ערכים אנושיים או מוחלטים? ומדוע מצוה משה גם לא לגרוע מהתורה, הרי ברור שמי שגרע ממנה לא קיים מצוותה? לעומת המוסיף שהיה מקום לטעות שאינו מפר את מצות התורה, ולכן ראה משה להזהיר אותו לא להוסיף. הגורע ודאי שמפר התורה?
למה משה רבנו מספר על ניסיונות הכניסה שלו לארץ לדור נוחלי הארץ , לכאורה יוצאת טרוניה כלפי שמים מדבריו, ה' לא יכל לסלוח לו ולתת לו להיכנס ? מה הוא רוצה ללמד את בנ"י בזה ?